Verklaring keurmerken

MILIEU & BIOLOGISCH

 

 

Good Environmental Choice is het eco-label van SSNC. SSNC is een in Zweden gevestigde milieuorganisatie. Zij verspreiden kennis, brengen milieubedreigingen in kaart, creëren oplossingen, beïnvloeden politici en overheden.


 

 

Nordic Swan Ecolabel: is het officiële milieukeurmerk van de Scandinavische landen en vergelijkbaar met het EU Ecolabel – het Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten en werkt met dezelfde milieu-, kwaliteits- en gezondheidseisen. Het Nordic Ecolabel geeft consumenten de garantie dat de producten met dit label zo duurzaam mogelijk zijn geproduceerd. Van de herkomst van grondstoffen tot de wijze van verpakking en vervoer.


 

 

FSC: het hout dat gebruikt wordt komt uit duurzaam geproduceerde bosbouw. Producenten met dit keurmerk voldoen aan verschillende criteria op het gebied van het behoud van biodiversiteit, bescherming van waterlopen en de veiligheid van bosarbeiders. Deze criteria worden elk jaar getoetst. 

 

Natur Pur: keurmerk van Grünspecht voor producten die op dat moment de duurzaamste materialen gebruiken.

 


 


Plastic Free
: de naam zegt het al: zowel het product als verpakking is plasticvrij.


 

OK compost INDUSTRIAL: Verpakkingen of producten zijn biologisch afbreekbaar in een industriële composteerinstallatie.

 


OK compostable HOME:
Compostering in eigen tuin wordt gegarandeerd.

 

Het OK Biobased certificatieschema maakt gebruik van een sterrensysteem om de biogebaseerde inhoud van een product aan te duiden. Een één-sterren biobased product heeft een biobased gehalte tussen 20% en 40%, terwijl een vier-sterren gecertificeerd product een biobased gehalte heeft van meer dan 80%.


COSMOS: is het overkoepelende orgaan van Europese keurmerken zoals EcoCert, Soil Association, BDIH


 

 

Ecocert is een Franse biologische controle- en certificeringsorganisatie met een keurmerk voor natuurlijke en biologische cosmetica.
*Ecocert Organic Cosmetic geeft aan dat het eindproduct voor minimaal 10% biologisch is en 95% van de plantaardige ingrediënten moet 95% biologisch zijn. *Ecocert Natural Cosmetic geeft aan dat het eindproduct voor minimaal 5% biologisch is en dat 50% van de plantaardige ingrediënten biologisch is.

 


BDIH: stelt bepaalde voorwaarden aan cosmetica: de plantaardige grondstoffen zijn waar mogelijk van biologische teelt of gecontroleerde wildpluk, alleen producten van levende dieren mogen gebruikt worden (dieren die biologisch gehouden worden), er wordt bewust afgezien van synthetische geur- en kleurstoffen (zoals parfum), siliconen, paraffine en andere aardolieproducten; er is een lijst met grondstoffen (bijv. tensiden en emulgatoren) die slechts beperkt zijn toegestaan; doorstraling en genetische manipulatie van grondstoffen en eindproducten is niet toegestaan; ter waarborging van de microbiologische veiligheid worden, naast natuurlijke conserveringsmiddelen, bepaalde natuuridentieke middelen toegestaan.

 


 

NaTrue is een in Brussel gevestigde non-profit organisatie die zich sinds 2007 inzet voor het promoten en beschermen van natuurlijke en organische cosmetica. NaTrue hanteert een systeem voor het keuren van producten, waardoor de producten in drie categorieën worden onderverdeeld: natuurcosmetica: bevat uitsluitend 100% natuurlijke ingrediënten. Natuurcosmetica met bio-aandeel: bevat 100% natuurlijke ingrediënten met een minimum aandeel van 70% aan biologische ingrediënten. Biocosmetica: bevat 100% natuurlijke ingrediënten met een minimum aandeel van 95% aan biologische ingrediënten.


 

 

Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het logo staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd.


eko logo

 

 

Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw. Het EKO-keurmerk gaat verder dan het Europees bio-keurmerk: het garandeert dat de producent extra inspanningen doet op het gebied van duurzaamheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een lager energieverbruik, respectvol ondernemen etc.


 

 

Soil Association is een Brits keurmerk voor biologische producten, vergelijkbaar met het Europese en het Nederlandse keurmerk.


TEXTIEL

 

 

GOTS: Dit keurmerk voor kleding en textiel garandeert dat het katoen dat gebruikt is zonder giftige-pesticiden, GM0-ingrediënten en met minder water wordt geteeld dan conventioneel katoen. GOTS wordt erkend als ‘s werelds toonaangevende verwerkingsstandaard voor textiel dat gemaakt is van biologische vezels. Het definieert hoge milieucriteria in de hele toeleveringsketen van biologisch textiel en vereist ook de naleving van sociale criteria.


oeko tex standard 100

 

 

Standard 100 by OEKO-TEX® is een van de strengste textielnormen ter wereld en legt extreem hoge normen op met betrekking tot vervuiling.


VEGAN

 

 

Vegan approved van de Vegetarian Society. De certificering maakt het mogelijk dat merken het logo op hun verpakkingen gebruiken om duidelijk aan te geven of een product geschikt is voor vegetariërs, of geschikt is voor veganisten.


 

 

Vegan label van het European Vegetarian Union: Het V-Label is een internationaal erkend, geregistreerd symbool voor het etiketteren van veganistische en vegetarische producten en diensten.


 

 

Vegan keurmerk: Nederlands keurmerk voor producten geschikt voor veganisten.Cruelty Free: proefdiervrij product


OVERIG

 

 

Fairtrade streeft ernaar een mondiale beweging in gang te zetten met de ambitie duurzame productie te realiseren. Het focust zich daarbij vooral op het verbeteren van leef- en werkomstandigheden van kleine boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Leefbaar loon en eerlijke handel zijn kernwoorden van de Fairtrade beweging. Bovendien stelt Fairtrade eisen op onderdelen van milieuvriendelijke landbouw en aan de traceerbaarheid van producten, zodat de herkomst van producten te herleiden is naar de boer en/of regio.


 

 


Allergy Certified
(voorheen Huid Allergie Keurmerk): toxicologen hebben elk afzonderlijk ingrediënt van deze huidproducten beoordeeld op risico voor een allergische reactie. Deze certificering bevestigt dat producten geen allergenen bevatten en dat ze zelfs voor de meest gevoelige huid geschikt zijn.FDA approved: De Food and Drug Administration (FDA) is in de Verenigde Staten een agentschap van de federale overheid dat de kwaliteit en veiligheid van voedsel, toevoegingen daaraan en medicijnen bewaakt.