Verklaring milieu keurmerken

MILIEU


Good Environmental Choice

Het eco-label van SSNC. SSNC is een in Zweden gevestigde milieuorganisatie. Zij verspreiden kennis, brengen milieu bedreigingen in kaart, creëren oplossingen, beïnvloeden politici en overheden.


EU Ecolabel

Het officiële Europese milieukeurmerk dat wordt erkend door alle landen van de Europese Unie, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Het keurmerk stelt duurzaamheidseisen aan de hele levenscyclus van producten en diensten. Producten en diensten met het EU Ecolabel hebben een verminderde negatieve impact op het milieu, de volksgezondheid, het klimaat en de natuurlijke hulpbronnen. Alleen producten en diensten die voldoen aan de strenge eisen, kunnen het keurmerk krijgen.


Nordic Swan Ecolabel

Het officiële milieukeurmerk van de Scandinavische landen en vergelijkbaar met het EU Ecolabel – het Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten en werkt met dezelfde milieu-, kwaliteits- en gezondheidseisen. Het Nordic Ecolabel geeft consumenten de garantie dat de producten met dit label zo duurzaam mogelijk zijn geproduceerd. Van de herkomst van grondstoffen tot de wijze van verpakking en vervoer.


FSC Forest Stewardship Council

Het hout dat gebruikt wordt komt uit duurzaam geproduceerde bosbouw. Producenten met dit keurmerk voldoen aan verschillende criteria op het gebied van het behoud van biodiversiteit, bescherming van waterlopen en de veiligheid van bosarbeiders. Deze criteria worden elk jaar getoetst.


Natur Pur

Natur Pur is een keurmerk van Grünspecht.
Dit keurmerk geeft aan dat er voor het betreffende product op dat moment de duurzaamste materialen gebruikt worden.


Plastic Free

De naam zegt het al: zowel het product als verpakking is plasticvrij. Plastic Free is het enige certificeringsprogramma in zijn soort dat tot doel heeft eindproducten en innovatieve verpakkingsmaterialen te certificeren die 0% plastic bevatten. De norm is gericht op het gebruik van conventioneel plastic, met name in verpakkingen en producten voor eenmalig gebruik.


Compost & biobased

 

OK compost INDUSTRIAL: Verpakkingen of producten zijn biologisch afbreekbaar in een industriële composteerinstallatie.

 

OK compostable HOME: Compostering in eigen tuin wordt gegarandeerd.

 

Het OK Biobased certificatieschema maakt gebruik van een sterrensysteem om de biogebaseerde inhoud van een product aan te duiden. Een één-sterren biobased product heeft een biobased gehalte tussen 20% en 40%, terwijl een vier-sterren gecertificeerd product een biobased gehalte heeft van meer dan 80%.


Biologische keurmerken


NaTrue

NaTrue is een in Brussel gevestigde non-profit organisatie die zich sinds 2007 inzet voor het promoten en beschermen van natuurlijke en organische cosmetica. NaTrue hanteert een systeem voor het keuren van producten, waardoor de producten in drie categorieën worden onderverdeeld: natuurcosmetica: bevat uitsluitend 100% natuurlijke ingrediënten. Natuurcosmetica met bio-aandeel: bevat 100% natuurlijke ingrediënten met een minimum aandeel van 70% aan biologische ingrediënten. Biocosmetica: bevat 100% natuurlijke ingrediënten met een minimum aandeel van 95% aan biologische ingrediënten.


Europees biologisch keurmerk

Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het logo staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd.


EKO

eko logo

Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw. Het EKO-keurmerk gaat verder dan het Europees bio-keurmerk: het garandeert dat de producent extra inspanningen doet op het gebied van duurzaamheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een lager energieverbruik, respectvol ondernemen etc.


EcoCert

Ecocert is een Franse biologische controle- en certificeringsorganisatie met een keurmerk voor natuurlijke en biologische cosmetica. *Ecocert Organic Cosmetic geeft aan dat het eindproduct voor minimaal 10% biologisch is en 95% van de plantaardige ingrediënten moet 95% biologisch zijn. *Ecocert Natural Cosmetic geeft aan dat het eindproduct voor minimaal 5% biologisch is en dat 50% van de plantaardige ingrediënten biologisch is.


BDIH

BDIH BDIH (Bundesverband der Industrie- und Handelsunternehmen) is een internationaal label voor biologische cosmetica, opgericht in 2001. Het label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat een deel van de ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw. BDIH stelt bepaalde voorwaarden aan cosmetica: de plantaardige grondstoffen zijn waar mogelijk van biologische teelt of gecontroleerde wildpluk, alleen producten van levende dieren mogen gebruikt worden (dieren die biologisch gehouden worden), er wordt bewust afgezien van synthetische geur- en kleurstoffen (zoals parfum), siliconen, paraffine en andere aardolieproducten; er is een lijst met grondstoffen (bijv. tensiden en emulgatoren) die slechts beperkt zijn toegestaan; doorstraling en genetische manipulatie van grondstoffen en eindproducten is niet toegestaan; ter waarborging van de microbiologische veiligheid worden, naast natuurlijke conserveringsmiddelen, bepaalde natuur identieke middelen toegestaan.


Soil Association

Soil Association is een Brits keurmerk voor biologische producten, vergelijkbaar met het Europese en het Nederlandse keurmerk.

 


COSMOS

Cosmos is het overkoepelende orgaan van de 5 Europese keurmerken EcoCert, Soil Association, BDIH, Cosmebio, ICEA.

De COSMOS-norm definieert de criteria waaraan bedrijven moeten voldoen om consumenten te garanderen dat hun producten echte biologische of natuurlijke cosmetica zijn die volgens de hoogst haalbare duurzaamheidspraktijken zijn geproduceerd. Niet-natuurlijke ingrediënten zijn toegelaten als er geen alternatieven zijn, maar er is geen concreet minimum-percentage. Het label hanteert strenge normen voor biologische afbreekbaarheid van de ingrediënten en de giftigheid (als het product in het riool komt) ervan voor het waterleven. Nanomaterialen zijn verboden. Er moet een bedrijfsmilieuplan zijn met eisen voor energie- en watergebruik, en afvalbeheer. Daarnaast zijn er strenge eisen op het gebied van verpakkingen. Als er palmvet gebruikt wordt, moet dat duurzaam geproduceerd zijn. Er is geen expliciet verbod op microplastics, maar er zijn wel eisen voor welke synthetische ingrediënten gebruikt mogen worden, en hier is ook een maximum (2%) aan gesteld. Er mogen geen ingrediënten van dode dieren gebruikt zijn.


Textiel


GOTS Global Organic Textile Standard

Dit keurmerk voor kleding en textiel garandeert dat het katoen dat gebruikt is zonder giftige-pesticiden, GM0-ingrediënten en met minder water wordt geteeld dan conventioneel katoen. GOTS wordt erkend als ‘s werelds toonaangevende verwerkingsstandaard voor textiel dat gemaakt is van biologische vezels. Het definieert hoge milieucriteria in de hele toeleveringsketen van biologisch textiel en vereist ook de naleving van sociale criteria.


OEKO-tex

oeko tex standard 100

 

Standard 100 by OEKO-TEX® is een van de strengste textielnormen ter wereld en legt extreem hoge normen op met betrekking tot vervuiling.


Vegan


Vegan approved

Vegan approved van de Vegetarian Society. De certificering maakt het mogelijk dat merken het logo op hun verpakkingen gebruiken om duidelijk aan te geven of een product geschikt is voor vegetariërs, of geschikt is voor veganisten.


Vegan v-label EU

Vegan label van het European Vegetarian Union: Het V-Label is een internationaal erkend, geregistreerd symbool voor het etiketteren van veganistische en vegetarische producten en diensten.

 


Vegan keurmerk

Nederlands keurmerk voor producten geschikt voor veganisten.

 


Cruelty Free

proefdiervrij product

 


Overig


Fairtrade

Fairtrade streeft ernaar een mondiale beweging in gang te zetten met de ambitie duurzame productie te realiseren. Het focust zich daarbij vooral op het verbeteren van leef- en werkomstandigheden van kleine boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Leefbaar loon en eerlijke handel zijn kernwoorden van de Fairtrade beweging. Bovendien stelt Fairtrade eisen op onderdelen van milieuvriendelijke landbouw en aan de traceerbaarheid van producten, zodat de herkomst van producten te herleiden is naar de boer en/of regio.


Allergy Certified

Allergy Certified (voorheen Huid Allergie Keurmerk): toxicologen hebben elk afzonderlijk ingrediënt van deze huidproducten beoordeeld op risico voor een allergische reactie. Deze certificering bevestigt dat producten geen allergenen bevatten en dat ze zelfs voor de meest gevoelige huid geschikt zijn.

 


FDA approved

FDA approved: De Food and Drug Administration (FDA) is in de Verenigde Staten een agentschap van de federale overheid dat de kwaliteit en veiligheid van voedsel, toevoegingen daaraan en medicijnen bewaakt.