Wasbare zoogkompressen zijn er in diverse varianten. Wanneer je zwanger bent en je aan het voorbereiden bent op de kraamtijd en borstvoedingsperiode dan weet je misschien niet zo goed welke zoogkompressen je moet kiezen? Wanneer je kiest voor wasbare kompressen dan heb je met katoen of bamboe een mooie basis. Waarbij bamboe bekend staat om zijn sterke vocht opname. Fijn dus wanneer je veel melk lekt of een sterk toeschietreflex hebt.
Maar er zijn meer soorten dan alleen katoen of bamboe. Zoogkompressen met wol, zijde of zilver erin verwerkt. Allen met een speciaal doel.
Dat is een beetje persoonlijk. Want het hangt af van hoeveel melk je borsten lekken en hoe vaak je van plan bent te wassen. Als je ongeveer 20-24 stuks aanschaft dan heb je over het algemeen voldoende. Op deze manier heb je tijd om ze uit te wassen en te laten drogen.
Veel van de zoogkompressen kunnen in de wasmachine. Alleen de wollen zoogkompressen moeten in een handsopje uitgewassen worden. En Lilypadz zoogkompressen kunnen ook met de hand worden afgespoeld.
Was instructies staan beschreven op de desbetreffende verpakkingen. Was wasbare zoogkompressen altijd voor het eerste gebruik. Zoals gezegd kunnen de meeste soorten gewoon in de wasmachine mee gewassen worden. Gebruik hiervoor een wasnet of waszakje.
Gebruik met het wassen geen wasverzachter, hierdoor absorberen de zoogkompressen minder. En doe zoogkompressen niet in de droger, daar slijten en krimpen ze van.
Als je dat zelf prettig vind kan je ervoor kiezen om ook wat wegwerp zoogkompressen te hebben. Bijvoorbeeld voor onderweg of als je op je werk bent. Maar het is niet nodig. Want ook wasbare zoogkompressen neem je handig mee. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld één of twee wetbags. Eén voor schone en één voor gebruikte zoogkompressen. Je stopt ze zo waterdicht in je tas. En thuis kan het bij de was.