
Hydrofiele doeken zijn zachte dunne doeken. Hydrofiel betekent water minnend: de doeken nemen snel water snel op en drogen ook weer snel. Ze zijn dun, zacht, gemaakt van katoen of bamboe en prettig om je baby mee te verzorgen. Hydrofiele doeken worden ook vaak hydrofiele luiers genoemd alhoewel deze tegenwoordig eigenlijk nog maar weinig als luier gebruikt worden.
Een van de redenen om hydrofiele doeken aan te schaffen is om ze te gebruiken als handdoek voor je baby. Met de dunne, zachte en absorberende doeken kom je makkelijk in de huidplooitjes van je baby om ze droog te maken. Veel fijner dan een dikke handdoek.
Verder zijn hydrofiele doeken handig als spuugdoek, slab, kruikenzak, bescherming van je aankleedkussenhoes, matras of kinderwagen. Als extra lakentje of om jezelf een beetje privacy te geven bij het borstvoeding geven. De grotere hydrofiele doeken kunnen ook als inbakerdoek gebruikt worden, of als afscherming tegen zon en ongedierte over de kinderwagen (let op doe dat niet als het warm is, de temperatuur in een kinderwagen loopt snel op als je hem afsluit met een doek!) Tijdens je bevalling thuis gebruikt je verloskundige of kraamverzorgster de doeken om je baby na de geboorte mee af te drogen en te bedekken.
Welke stof neem je nou voor een hydrofiele luier? Zowel katoen als bamboe hebben beiden hun goede eigenschappen. Katoenvezel is sterk en daarom gaat katoen langer mee dan bamboe. Bamboe is daarom ook wat kwetsbaarder voor heet wassen en strijken. Maar bamboe is zachter en absorbeert veel meer vocht.
Bamboe groeit duurzamer dan katoen. Het groeit sneller en makkelijker zonder pesticiden en met minder water. Als er textiel gemaakt wordt van bamboe wordt dat voor de duurzaamheid meestal gecombineerd met katoen. Op deze manier gaat het product veel langer mee. In ons assortiment vind je zowel hydrofiele doeken van (biologisch) katoen als van een mix van bamboe en katoen.
Je kan nooit teveel hydrofiele doeken hebben wordt wel eens gezegd. Dat is natuurlijk onzin, maar het geeft wel aan dat het altijd handig is om een flinke stapel te hebben. Rondom je bevalling thuis gaan er sowieso ongeveer 10 doeken gebruikt worden. Dus een minimum van 10-15 is dan aan te raden.
Was hydrofiele doeken altijd voor het eerste gebruik. Zo uit de verpakking kunnen ze nog wat stug aanvoelen. Door ze te wassen worden ze wat zachter en bovendien is dat ook wel hygiënisch. Alle stof van transport en opslag was je zo weg. Veel katoenen hydrofiele doeken kunnen op 60 en sommige zelfs op 95 graden gewassen worden, maar check het waslabel altijd even. Er zijn merken die een lagere temperatuur aangeven. En als de doeken niet te vuil zijn is dat ook aan te bevelen, zo blijven ze langer mooi.
Gebruik liever geen wasverzachter want dan absorberen ze minder. Ook van strijken zullen ze minder gaan absorberen. En door te drogen in een droger heb je kans dat ze extra krimpen. Het beste kan je ze even netjes uithangen aan een waslijn en opvouwen als ze droog zijn.
In ons assortiment hebben we hydrofiele doeken van verschillende merken: Popolini, Summerville Organic, MuslinZ en Grünspecht.