Shape Shape arrow-leftarrow-rightchevron_right chevron_right chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closeGroup plussearch-glass Group 31 shopping_basket favorite third whatsapp kopie whatsapp

Zoogkompressen of borstkompressen. Wat zijn dat? Wanneer moet je ze in huis hebben? En welk soort schaf je dan aan?

Wat zijn zoogkompressen

Wanneer je borstvoeding geeft kunnen je borsten moedermelk lekken. Dit kan tussen de voedingen door, maar soms ook alleen op het moment dat je je baby aanlegt aan een borst, dan kan door het toeschietreflex de andere borst gaan druppelen. Om te voorkomen dat je beha en kleding nat worden gebruik je daarom zoogkompressen. Dit zijn ronde of ovaal-vormige ‘pads’ die je in je beha legt of plakt. De meeste zoogkompressen absorberen de moedermelk. Er zijn ook borstkompressen zoals LilyPadz die werken door middel van tegendruk, deze absorberen  de melk niet.

 

Wanneer gebruik je zoogkompressen? Schaf je ze ook aan als je geen borstvoeding geeft?

Zoals gezegd draag je zoogkompressen vooral tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Maar ook al tijdens je zwangerschap kan je ‘last’ hebben van lekkende borsten, je lichaam is zich dan al flink aan het voorbereiden op de periode dat je baby geboren wordt. Soms is het daarom fijn om dan ook een zoogkompres in je beha te dragen. Ook wanneer je flesvoeding wilt of moet geven en dus je kindje niet aan de borst legt, kan het handig zijn om zoogkompressen in huis te hebben want ook dan kan je tijdens de stuwingsdagen melk verliezen.

 

Welke soorten zoogkompressen zijn er?

Er zijn diverse soorten zoogkompressen verkrijgbaar. Allereerst is er de keuze tussen wegwerp en wasbare kompressen.

 

Wegwerp zoogkompressen

Let bij wegwerp zoogkompressen op het materiaal waar het van gemaakt wordt. Veel reguliere merken bevatten plastic materiaal waardoor je last kan krijgen van jeukende en pijnlijke tepels. Gelukkig zijn er steeds meer merken die natuurlijke materialen gebruiken, zoals Natracare of Cottons. Veel prettiger voor je tere huid en borsten.

 

Wasbare zoogkompressen

Ga je voor wasbare borstkompressen dan zijn er ook weer veel mogelijkheden.

Meest gangbaar is de variant van (biologisch) katoen. Dit is een prettig materiaal, dat ademt en absorbeert.

Verder zijn er herbruikbare zoogkompressen van bamboe, wol, zijde, al dan niet in combinatie met zilver.

Bamboe absorbeert veel en is dus fijn wanneer je veel melk lekt of een sterk toeschietreflex hebt.

Wol houdt je borst warm en helpt verstopte melkkanalen en borstontsteking te voorkomen, bovendien absorbeert wol vocht.

Zijde is heel geschikt bij gevoelige tepels en tepelkloven.

Zilver heeft een antibacteriële werking en helpt infecties en nare luchtjes voorkomen.

De Lilypadz zoogkompressen bestaan uit siliconen. Zoals al eerder gezegd absorberen deze borstkompressen niet maar zorgen ervoor dat door tegendruk er geen melk stroomt. Deze Lilypadz zijn daarom ook geschikt om bijvoorbeeld onder je zwemkleding te dragen.

 

Hoe vaak verwissel je een zoogkompres?

Je wisselt de zoogkompressen zo vaak als nodig is om je op je gemak te voelen. Er is geen vast ritme om aan te bevelen omdat elke vrouw die borstvoeding geeft meer of minder last heeft van lekkende borsten. Bovendien is het ook mogelijk dat het zoogkompres aan de ene kant van de borst sneller voller wordt dan aan de andere kant.

Vaak zal je een routine krijgen dat je per voeding nieuwe zoogkompressen gebruikt. Het is sowieso aan te bevelen om te verschonen op het moment dat je merkt dat je zoogkompres vochtig is. Dit helpt om het risico op een infectie van je borst te voorkomen.

 

Hoeveel zoogkompressen heb je nodig?

Zoals gezegd wisselt dat per vrouw. En ook zal je merken dat er verschil zitten in naarmate je baby ouder wordt en minder vaak drinkt. De eerste periode na de geboorte zal je vaker voeden dan de weken daarna. En ook op het moment dat je stuwing hebt kan je wel wat extra nodig hebben. Als je na elke voeding verschoont, dan zal je in de beginperiode per dag zo’n 6-8 verschoningen hebben. Dat betekent per dag zo’n 12-16 zoogkompressen. Ik heb zelf gemerkt dat het na verloop van tijd vanzelf wat minder wordt.

Als je wasbare kompressen gebruikt dan is de hoeveelheid die je in aanschaf nodig hebt natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je wast. Het is handig om ongeveer 2 maal een dagelijkse hoeveelheid op voorraad te hebben. Dus hou zo’n 20-24 kompressen aan als eerste hoeveelheid. Op die manier heb je goed de tijd om te wassen en om ze te laten drogen. Mocht je merken dat dit niet genoeg is dan is een extra set snel aangeschaft.

 

Waarom wasbare zoogkompressen?

Wasbaar is duurzaam, veelvuldig herbruikbaar en dus heb je nauwelijks tot geen afval. Bovendien hoef je niet steeds naar de winkel nieuwe te halen. Zoals gezegd gebruikt een jonge moeder zo’n 6-8 setjes zoogkompressen per dag. Als je dat over een half jaar berekent dan betekent dat dat je meer dan 2000 stuks verbruikt. Reken maar uit wat dat kost.

Wanneer je 20-24 wasbare kompressen aanschaft dan ben je dus veel goedkoper uit. Bovendien bespaart het een hoop afval!

 

En is wasbaar onderweg of tijdens kolven op het werk niet heel onhandig?

Nee hoor, dat hoeft helemaal geen belemmering te zijn.

Als je een bakje of zakje hebt waar je de schone en vuile zoogkompressen apart en schoon kan meenemen dan is het een fluitje van een cent.

Een tip is om 1 of 2 wetbags te gebruiken: 1 voor de schone zoogkompressen en 1 voor de gebruikte. Thuis kan deze wetbag dan (met geopende rits) zo de wasmachine in. Je kan het ook even overpakken in een wasnetje, dan hoef je niet zo te zoeken naar losse zoogkompressen in je wasmachine.

 

Hoe was je wasbare zoogkompressen?

De meeste zoogkompressen kunnen gewoon in de wasmachine. Volg de instructie die meegeleverd wordt.

Gebruik geen wasverzachter omdat het kompres dan minder goed absorbeert. Aan te raden is om ze ook voor het eerste gebruik even een aantal keer uit te wassen, ook dit bevordert de absorptie en is bovendien wel net zo hygiënisch.

Enkele zoogkompressen zoals die van wol mogen niet in de wasmachine. Deze was je even in een handsopje uit.

 

Onze zoogkompressen vind je hier!

 

*Wist je trouwens dat het woord zoogkompressen heel vaak niet goed geschreven wordt? Let maar eens op! Ook op verpakkingen staat het vaak niet goed. Vaak wordt het met een c geschreven: zoogcompressen. Compressie betekent echter ‘samendrukken’ of ‘kleiner maken’. Een zoogkompres heeft net als een gaas- of wondkompres te maken met absorptie van vocht, moedermelk in dit geval.

 

 

De waardering van www.purestart.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.