Shape Shape arrow-leftarrow-rightchevron_right chevron_right chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closeGroup plussearch-glass Group 31 shopping_basket favorite third whatsapp kopie whatsapp

 

 

Wasbare luiers… hoe begin je ermee. Waar moet je op letten en wat schaf je allemaal aan?

Een overzichtje!

Als je van plan bent om aan de slag te gaan met wasbare luiers en je hebt er geen ervaring mee of je hebt het nog nooit eerder gezien, dan kan het allemaal wat overweldigend en veel zijn. Welke luier neem je, hoeveel moet je er aanschaffen en wat heb je nog meer nodig? Er is zoveel op de markt dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten we het allemaal even op een rijtje!

(Weet je nog niet zeker of je wel wilt starten met wasbare luiers? Twijfel je nog of je er wel verstandig aan doet? Lees dan eens ons blog over de vooroordelen én voordelen van wasbare luiers.)

 

 

Welke soorten wasbare luiers zijn er?

Er zijn diverse systemen voor wasbare luiers. Het verwarrende is dat er vaak verschillende termen worden gebruikt voor eenzelfde systeem. We zetten de verschillende mogelijkheden even op een rijtje (waarbij de eerste twee het meest favoriet zijn).

All in one luier (AiO): alles in één luier

De meest makkelijke onder de wasbare luiers. Een voorbeeld vind je hier: Imse Vimse AiO luier. Te vergelijken met een wegwerpluier, met dat verschil dat je hem natuurlijk niet weggooit. Het is een absorberende luier die tegelijkertijd ook waterafstotend is aan de buitenkant. Deze luier doe je dan na een luierwissel in z’n geheel in de was. Voordeel van deze luiers is dat hij eenvoudig in gebruik is. Als nadeel is dat je wat meer was zult hebben.

 

Tweedelig luiersysteem

Hierbij combineer je een absorberende voorgevormde basisluier met een waterdicht overbroekje. De basisluier absorbeert het vocht en vervang je bij elke verschoning. Het overbroekje hoef je niet elke verschoning in de was te doen, deze kan in principe de hele dag gebruikt worden. Dit is een veelgebruikt en degelijk systeem met het minste kans op lekkage. Dit komt doordat je zowel de basisluier als het luierbroekje goed op maat kan selecteren. Dit zorgt voor minder lekkage.

 

Het inlegsysteem

Het inlegsysteem wordt ook wel All-in-two (Ai2), 2-in-1 systeem of Snap-in-One (SiO) systeem genoemd.

Het is een systeem waarbij je absorberende inleggers in een waterdicht luierbroekje bevestigt. Hiervoor gebruik je een ander overbroekje dan die van het tweedelig systeem. Dit broekje is speciaal hiervoor ontworpen doordat je er een inlegger in kan bevestigen met drukknopen bijvoorbeeld. Als absorberende inleggers gebruik je voorgevormde inleggers en boosters, maar je kan ook hydrofiele luiers of prefolds gebruiken. Met het aantal en soort inleggers kan je het absorberende vermogen aanpassen naar gelang dat nodig is. Het nadeel van dit systeem is dat het wat makkelijk kan lekken. Je zult hier dus meer overbroekjes voor nodig hebben dan bij het tweedelige luiersysteem.

Het 3-in-1 systeem

Dit luiersysteem bestaat uit 3 onderdelen: als eerste een zachte overluier met daarin een waterafstotende basis. In die basis leg je absorberende inleggers met boosters. Ook met dit systeem kan het absorberend vermogen aangepast worden door meer of minder boosters en inleggers te gebruiken. Je hebt hier wat extra handelingen en onderdelen nodig, het wordt dan ook veel minder gebruikt dan andere systemen. Dit systeem is fijn om te gebruiken in combinatie met Baby Zindelijkheid Communicatie (BZC). We hebben op dit moment dit systeem (nog) niet in ons assortiment.

 

Pocketluiers

Dit is een luier waarbij tussen de binnen en buitenlaag een opening zit waarin absorberende inleggers gelegd worden. Hierdoor ontstaat een absorberende luier. Voordeel is dat de pocketluier snel droog is en je kan het absorberend vermogen naar eigen wens aanpassen. Je hebt wel weer wat meer kans op doorlekken. Ook deze luiers hebben we (nog) niet in ons assortiment.

 

En verder

Natuurlijk kan er ook gebruik gemaakt worden van katoenen hydrofiele luiers die zelf in vorm gevouwen worden en worden gesloten met spelden of een luierklem. Hier overheen kan dan nog een waterafstotend broekje gedragen worden. Deze methode wordt weinig (meer) gebruikt vanwege de extra handelingen en kans op lekken. Hydrofiele luiers worden tegenwoordig vooral als spuugdoek, handdoek etc. gebruikt.

Welke soorten wasbare luiers zijn er?

Wasbare luiers sluit je met klittenband of drukknopen. Sommige luiers en luierbroekjes hebben aan de voorkant een dubbele rij drukknopen waarmee je ze op maat kan maken. Dit is vooral zo bij meegroeiluiers. Op die manier kan een luier lang mee. Daarnaast heb je ook luiers die niet ‘meegroeien’ maar waarbij je wanneer je kindje groeit steeds een grotere maat neemt.

 

Welke luiermaat moet ik kiezen?

Fabrikanten geven bij de luier een gewichtsklasse aan. Dit is echter net als bij wegwerpluiers een globale indicatie. Of een luier mooi past is niet alleen afhankelijk van het gewicht van je kind, maar ook van het postuur van je kindje.

Er zijn luiers, zoals de Maxisnap van Popolini, die bijvoorbeeld als aanduiding een gewicht van 3-15 kg hebben. Dit is natuurlijk een heel brede gewichtsklasse en kunnen lang met je kindje meegroeien. Hou er daarom bij dit soort luiers rekening mee dat die wellicht bij jouw pasgeboren baby eerst nog wat groots ogen. Vooral tussen de beentjes kan er wat ‘veel stof’ zitten. Hier heeft je baby gelukkig geen last van. Maar vind je het zelf niet prettig, dan kan je ervoor kiezen om eerst te starten met luiers die een smallere pasvorm hebben.

Er zijn ook luiers zoals de All-in-One van Imse Vimse die diverse maten hebben. Wanneer je kindje steeds groter groeit zal je in de loop der tijd een aantal malen moeten wisselen van luiermaat.

 

Welke materialen?

Wasbare luiers in ons assortiment zijn gemaakt van biologisch katoen al dan niet gemixt met een klein percentage polyester om de luier slijtvaster te maken. Wasbare luierbroekjes zijn gemaakt van polyester met een waterafstotende polyurethaan laag. Alle luiermaterialen zijn getest en veilig bevonden door OEKO-tex voor gebruik bij baby’s. En de biologisch katoenen luiers zijn gecertificeerd met het GOTS keurmerk.

 

Hoeveel wasbare luiers heb je nodig?

Wanneer je elke 3 dagen wast en je verbruikt 5-6 luiers op een dag dan heb je dus inclusief wasdag en droogtijd zo’n 20-24 stuks nodig.

Wanneer je kiest voor het alles-in-één systeem dan schaf je simpelweg 20-24 luiers aan. Wanneer je het tweedelig systeem gaat gebruiken dan heb je naast dit aantal basisluiers nog zo’n 5-6 waterdichte overbroekjes nodig. Bij het inlegsysteem zul je meer overbroekjes nodig hebben en minimaal 20-24 sets absorberende boosters en inleggers.

Tip: komt het je allemaal nogal overweldigend over? Of twijfel je of je wel genoeg hebt? Je kan er ook voor kiezen om die eerste weken naast wasbare luiers ook ecologische wegwerpluiers aan te schaffen. Als back-up omdat je wellicht te weinig luiers hebt, of teveel was hebt, het te druk hebt, of gewoon te moe bent.

Wat heb ik nog meer nodig om te kunnen starten met wasbare luiers?

Papieren inlegvellen

Deze vellen leg je bovenop in de luier zodat het vel de ontlasting opvangt. Dit biologisch afbreekbaar vel gooi je dan met ontlasting weg. In plaats van papieren vellen, kan je er ook voor kiezen om wasbare dunne inleggers (liners) te gebruiken. Deze schud je dan uit boven het toilet als er ontlasting in zit waarna ze in de was kunnen.

 

Boosters/wasbare inleggers

Boosters en voorgevormde absorberende inleggers plaats je in de wasbare luier om het absorptievermogen te vergroten. Als je baby pas geboren is zal je nog geen boosters nodig hebben. Deze worden nuttig als je kindje wat ouder wordt en grotere plassen gaat krijgen. Wasbare dunne inleggers (liners) gebruik je om verschillende redenen. Zo gebruik je Stay-dry liners om vocht snel op te laten nemen in de luier zodat je baby een droog huidje houdt. Zijde inleggers gebruik je bij huidirritatie van de billen.

 

Luieremmer / waszak

Een luieremmer gebruik je op je vaste verschoningsplek in huis. Je bewaart hier de vuile luiers in tot je gaat wassen. Voor het gemak kan je er een wasnet direct in doen. (Dan is het handig om er 2 te hebben, ook één als reserve.)

 

Wetbag

De wet bag gebruik je om je luiers waterdicht te bewaren als je onderweg bent, of wanneer je kindje naar de opvang of oppas is. De handige Popolini wetbags voor onderweg bevatten naast het ‘vuile’ compartiment ook een net waar je schone luiers en accessoires in kunt bewaren.

 

(Wasbare) billendoekjes

Billendoekjes heb je altijd nodig. Wasbare billendoekjes zijn een duurzame optie.

 

Luierwasmiddel

Gebruik een wasmiddel zonder enzymen die het katoen van de luiers aan kan tasten. Zerah heeft een speciaal wasmiddel voor de luierwas op de markt gebracht.

 

Luierklemmetjes

Snappi luierklemmen zijn handig als je prefolds of hydrofiele luiers gebruikt als luiers. Deze heb je bij voorgevormde basisluiers en All-in-One luiers niet nodig

Hoe was ik uitwasbare luiers?

Voorbereiding
  • Voor het allereerste gebruik was je de luiers al een aantal maal uit. Dit verwijdert eventueel vuil van opslag en transport, maar het maakt de luier ook meer absorberend.
  • Gebruik geen wasverzachter, dit zorgt ervoor dat de luier minder zal absorberen.
  • Vermijd wasmiddelen die enzymen bevatten – het enzym cellulase leidt tot vroegtijdige slijtage van de luiers omdat het katoen aantast. Kies voor een poeder, want een vloeibaar middel wast niet schoon genoeg. En wees niet te zuinig met het poeder. Gebruik wat er op de verpakking staat. Als je kiest voor een speciaal luierwasmiddel van Zerah dan zit je altijd goed.
  • Let altijd op het waslabel in de luier of het broekje. Veel luiers kunnen gewassen worden tot 60-90 graden. Maar vaak is een was op 60 graden goed genoeg. Let op dat waterdichte overbroekjes sowieso minder heet gewassen kunnen worden dan katoenen luiers.
  • Gebruik liever geen droger ook al kan het wel volgens het waslabel. Je luiers slijten er sneller van. Maak als dat kan gebruik van de buitenlucht en zon. Want wanneer je nog wat vlekken ziet kan je ze in de zon leggen; UV-licht is namelijk een natuurlijke vlekverwijderaar!

 

Aan de slag
  • Als de luier verwisseld moet worden dan gooi je het papieren inlegvel met eventuele ontlasting weg.
  • De luier die vuil is doe je in een luieremmer of waszak tot het tijd is om te wassen. Je hoeft een luier niet voor te weken of uit te spoelen. Doe de luier er niet gesloten in want dan kan hij niet goed schoon worden als het tijd is om te wassen. Sluit de klittenbandjes zodat ze niet aan andere was blijven ‘plakken’.
  • Wanneer je aan het wassen toe bent doe je de luiers in de wasmachine. Desgewenst met waszak en al. Zorg dan wel dat de zak geopend is zodat de luiers er met het wassen uit kunnen en ze de ruimte krijgen om schoon te worden. Maar natuurlijk kan je ze ook los in de trommel leggen.
  • Doe de wasmachine niet te vol. En start als eerste met een spoelprogramma om het eerste vuil weg te spoelen.
  • Daarna start je een voorwas met een lang programma. Doe je dat niet dan worden de luiers niet schoon omdat het vuile water niet goed weg spoelt.
  • Als de was klaar is hang je de luiers vervolgens over de waslijn, bij voorkeur over twee lijnen tegelijk. Ze drogen zo niet alleen sneller, het is ook beter voor de elastieken.

Hoe gaat zindelijkheid in zijn werk in combinatie met wasbare luiers?

Het blijkt dat kinderen die uitwasbare luiers dragen zo’n half jaar eerder zindelijk zijn dan kinderen die wegwerpluiers dragen. Dit komt doordat de wegwerpluiers tegenwoordig zo goed absorberen dat je kindje niet of nauwelijks voelt dat de luier nat is. Bij wasbare luiers ervaren kinderen dat veel meer. Hierdoor zijn kinderen zich sneller bewust van hun plasgedrag.

Er zijn voor kinderen die aan het oefenen zijn om zindelijk te worden speciale wasbare oefenluiers of oefenbroekjes. Deze trainingsbroekjes kunnen ze net als een onderbroekje zelf aan- en uit doen. En zijn ze eigenlijk al zindelijk maar hebben ze af en toe nog moeite om op tijd het toilet of het potje te halen dan heeft Imse Vimse speciaal hiervoor onderbroekjes met een waterdicht kruisje. Als je kind vooral ‘s nachts nog een ongelukje heeft en je wilt hem of haar geen luier meer aanbieden, dan kan je een wasbare luierrok voor de nacht overwegen. Deze zit losjes over de nachtkleding en kan bij een ongelukje makkelijk vervangen worden zonder dat je al het beddengoed moet verschonen.

Overige veelgestelde vragen:

Kan je 's nachts ook wasbare luiers gebruiken?

expand_more

Jazeker! Je zult wel merken dat naarmate je kindje ouder wordt de nachtluiers wat meer absorptievermogen nodig hebben. Je kan dan extra boosters of een grotere luier gebruiken om de nacht droog door te komen.

Hoe vaak verschoon je een wasbare luier?

expand_more

Je verwisselt een wasbare luier in principe net zo vaak als een wegwerpluier. In de eerste weken zal dat met elke voeding zijn, dus dan zal je zo’n 8 keer op een dag een luierwissel doen. Naarmate je kindje ouder wordt, komen de voedingen ook minder vaak en zul je merken dat je ook minder luiers per dag gebruikt.

Hoe weet je dat je een andere maat luier moet gebruiken?

expand_more

Wanneer je merkt dat de luier steeds vol zit met plas of wanneer hij steeds doorlekt, dan is het tijd om ‘bij te boosteren’ of een grotere maat luier te nemen. Ook wanneer je merkt dat de luier niet meer mooi aansluit rondom beentjes en buikje dan is het tijd om over te stappen.

Blijven wasbare luiers niet te nat voor de billen? Zijn natte billen niet vervelend?

expand_more

Nee hoor, dat valt wel mee. Tenzij je je kindje urenlang in de natte luier laat liggen of rond laat lopen. Hou overdag sowieso een verschoontijd aan van elke 3-3,5 uur.

Krijgt mijn baby geen luieruitslag van wasbare luiers?

expand_more

Nee, luieruitslag komt niet door het gebruik van wasbare luiers maar heeft een andere oorzaak. Natuurlijk verhoog je de kans op rode billen wanneer je een natte luier te lang laat dragen, maar dit geldt ook voor wegwerpluiers.

Vaak ontstaat luieruitslag wanneer de tandjes doorkomen. Maar ook verandering van voedsel of wanneer je kindje ziek is of een verminderde weerstand heeft kan de oorzaak van rode billetjes zijn. Daarnaast kan de huid van je baby geïrriteerd zijn door bestanddelen van verzorgingsproducten of wasmiddel.

Luiers van natuurlijke materialen zijn het meest helpend. Je kan een luiercrème of heilwol gebruiken als verzorging van de huid. Daarbij kan een zijden inlegger voor verkoeling van de huid helpen.

Zijn wasbare luiers geschikt voor kinderen met een gevoelige huid of allergie?

expand_more

Jazeker! Onze wasbare luiers zijn gemaakt van natuurlijke materialen, die zijn luchtdoorlatend. Fijn voor de (gevoelige) huid. Het merk Imse Vimse die begonnen met stoffen luiers, is ooit opgericht door een moeder die op zoek was naar een oplossing voor de luieruitslag van haar kind. Die vond ze niet in reguliere producten, dus ging ze zelf wasbare, katoenen luiers ontwikkelen. Dat bleek de oplossing!

Zijn wasbare luiers wel handig voor mijn oppas of kinderopvang?

expand_more

Het verschilt per kinderopvang of gastouder hoe welwillend ze zijn om te werken met wasbare luiers. Maar in principe hoeven ze er weinig extra handelingen voor te doen. Zeker wanneer je kiest voor de All-in-One luier. Dat geldt ook voor de oppas natuurlijk. Zorg dat er een wetbag aanwezig is om de vuile luier(s) in te doen, dan is het helemaal een makkie voor hen.

De luier lekt, hoe los ik dat op?

expand_more

Dat ligt aan de oorzaak van de lekkage:

 

De luier of overbroekje sluit niet goed aan.
Zorg ervoor dat de luier en het overbroekje mooi aansluiten rondom de buik, bij de rug en ook rondom de beentjes. Als dit niet het geval is kan je dit oplossen door luier of broekje wat strakker te sluiten of een andere maat te nemen. Een overbroekje moet om de hele luier heen zitten zodat er geen stof van de luier langs kan.

 

Verkeerde maat
Wanneer een luier lekt bij het buikje gebruik je waarschijnlijk een te kleine maat. Lekt de luier langs de benen dan kan je proberen de luier strakker om te doen of kleiner te maken, of een kleinere maat te nemen zodat de elastieken de beentjes mooi omsluiten.
Laat een overbroekje niet te strak zitten want dan kan er ‘druklekkage’ ontstaan (de binnenluier krijgt dan geen ruimte als hij nat wordt en dan wordt het vocht naar buiten geperst). Dit gebeurt overigens ook als je een te strakke romper gebruikt.

 

Te weinig absorptie vermogen
Als je merkt dat de luier elke keer binnen 3 uur doordrenkt is van urine, dan is het tijd om één of meer boosters te gebruiken. Als dat niet helpt dan zal je wellicht over moeten overstappen naar een grotere maat.

 

Grote plassen in één keer
Je kind groeit en zijn blaas ook, de plassen worden ook groter. Het kan daardoor zijn dat de luier moeite heeft om zo’n groot volume in één keer te absorberen. Dat kan je merken doordat de luier op 1 plek nat is en daar lekt terwijl de rest van de luier niet nat is. Een extra booster kan helpen. Bij jongens vooral aan de voorkant en bij meisjes in het midden van de luier. Bovendien is dit een mooi moment om met zindelijkheid aan de slag te gaan; tot die tijd kan je de luier ‘bijboosteren’.

 

De luier of overbroekje is aan vervanging toe
Materiaal kan slijten. Vooral wanneer een overbroekje slijt en niet meer waterdicht is zal je dit merken. Je kan dit even testen door een natte doek op een open overbroekje te leggen en onder het overbroekje een inlegvel of keukenpapier te leggen. Als het papier na een tijdje vochtige plekken laat zien dan is dat een teken dat het overbroekje niet meer waterdicht is.

De waardering van www.purestart.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.