Shape Shape arrow-leftarrow-rightchevron_right chevron_right chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closeGroup plussearch-glass Group 31 shopping_basket favorite third whatsapp kopie whatsapp

 

Darmkrampjes. Ze kunnen het leven van je baby én van jullie als nieuwbakken ouders flink op de kop zetten. Het is een veel voorkomende én een beruchte kwaal. Heel vervelend voor je kleintje. En jij zit met je handen in het haar. Want hoe help je je baby erbij. En nog belangrijker, hoe help je je baby er vanaf?

Hoe herken ik darmkrampjes bij mijn baby?

Als je baby pijn van darmkrampjes heeft dan huilt of krijst je baby ontroostbaar, vaak een tijdje na de voeding. Hij of zij balt z’n vuistjes en overstrekt zijn lichaampje, trappelt met zijn beentjes. Vaak maakt een baby ook met zijn mondje zoekende bewegingen waardoor je als ouders op het verkeerde been gezet kan worden en denkt dat hij weer honger heeft. Meestal komt de pijn vanuit het niets opeens opzetten, tijdens het slapen bijvoorbeeld. Darmkrampen hebben een piek rond 6-8 weken en nemen na 3 maanden vaak weer af.

 

Oorzaak van darmkrampjes bij je baby

Onrijpheid

Eén van de belangrijkste oorzaak voor darmkrampjes in de eerste periode is dat je baby wordt geboren met onrijpe darmen. Althans zo noemen we dat in de volksmond. Maar eigenlijk is het hele spijsverteringstelsel simpelweg nog in ontwikkeling.

Het is voor het eerst dat het maag-darmstelsel voeding te verwerken krijgt. Daar moet het aan wennen. Daarnaast is de ontwikkeling van darmflora (verzamelnaam voor alle bacteriën in je darmen) nog niet klaar. Wanneer je darmflora klaar is dan bevatten je darmen miljarden aan bacteriën die er voor zorgen dat je lichaam beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf en die een grote rol spelen bij de voedselvertering. Na een vaginale geboorte ontwikkelt de darmflora zich doordat het in aanraking komt met bacteriën van de moeder. Bij een keizersnede mist dit contact. Ook heeft het geven van borstvoeding een positief effect op het ontwikkelen van darmflora.

Wat ook nog niet meewerkt is dat de hersenen van je baby alle indrukken moeten zien te verwerken. Terwijl de hersenen nog niet gewend zijn aan deze processen. En aangezien de darm een heel gevoelig orgaan is én de hersenen ook opeens alle nieuwe dingen moeten verwerken heeft je baby hier last van. Dat is ook de reden dat vooral eind van de dag (in de avond) je baby een huiluuurtje(s) heeft. De ‘pijndrempel’ is bereikt, je baby kan het niet meer verwerken en huilt daarom op dat moment.

 

Teveel melk

Darmkrampen kunnen ook ontstaan door een andere oorzaak zoals teveel voeding. Ook door alleen de eerste melk uit de borst te drinken en niet ook de vette ‘achtermelk’ mist je baby de melk die helpt bij het verteren.

 

Onrustig drinken

Door onrustig, te snel of gulzig drinken krijgt je baby teveel lucht binnen. Dit zorgt voor gasvorming in de darmen. Ook komt de voeding te snel in het maagdarmkanaal waardoor de vertering niet goed verloopt.

 

Obstipatie

Daarnaast kunnen krampjes ook het gevolg zijn van harde ontlasting, obstipatie. Vooral als je je kindje kunstvoeding geeft of net aan het overstappen bent van borstvoeding naar kunstvoeding kan je baby harde ontlasting hebben.

 

Allergie of intolerantie

In een uitzonderlijk geval kan er sprake zijn van een allergie. Mocht je kindje echter een allergie hebben dan zijn de symptomen daarvan normaal gesproken na enkele weken pas aanwezig en niet al in de kraamweek.

 

Hoe kan ik darmkrampjes voorkomen bij mijn baby?

Helemaal voorkomen kan je darmkrampjes eigenlijk niet. Maar hierbij toch een opsomming van tips die helpen bij het verminderen van darmkrampen.

  • Voorop staat dat je je baby na een voeding goed laat boeren. Dit om zo min mogelijk lucht mee naar de darmen te krijgen. Want dit geeft extra krampen. De houding waarbij je je baby tegen je aanhoudt en met het hoofdje over je schouder vasthoud is de meest bekende houding om je baby te laten boeren. Maar toch is dit soms helemaal niet zo fijn voor je kleintje omdat de kaak tegen je schouder aankomt en je baby dan toch wat in een ‘knik’ ligt. Vaak is het al voldoende om je baby tegen je borst(kas) rechtop te houden, met één hand onder z’n billen en één op zijn rug. Of zet je baby op z’n billen op je bovenbeen en ondersteun de rug met één hand en de buik en hoofdje aan de andere kant. Niet elke baby laat lucht even makkelijk gaan, maar geef het even de tijd. Je kan het bovenlichaam van je baby op je bovenbeen eventueel zachtjes in rondjes bewegen. (Een lactatiekundige of een kinderfysiotherapeut kan je helpen met meer houdingen mocht je er niet uit komen.)

 

  • Wanneer de drinktechniek een oorzaak van krampen is dan kan je daar wel wat aan doen natuurlijk. Wanneer je baby onrustig drinkt kan hij hierdoor veel lucht binnenkrijgen waardoor hij meer krampen krijgt. Achterliggende oorzaak van onrustig drinken kan zijn: sterke melkstroom (door veel borstvoeding, door een erg sterke toeschietreflex of bij flesvoeding door een voor jouw baby nog ongeschikte speen). Maar ook kunnen spruw of een kort tongriempje de reden zijn voor onrust bij het drinken.

 

  • Wanneer je baby onrustig drinkt doordat je bijvoorbeeld een erg sterke toeschietreflex hebt kan je met de hand of een handkolf de eerste melk wat af laten lopen. Of je laat je baby tegen de zwaartekracht in drinken. Dit doe je door zelf op je rug te liggen en je baby op je. Het is wellicht even oefenen hoe je dit het beste doet. Vraag je kraamverzorgster of een lactatiekundige hierbij om hulp. Bij flesvoeding probeer je een andere speen met als doel dat je baby rustiger drinken kan. Soms is dat een speen met minder gaatjes, soms moet je over naar een andere vorm van de speen. Het is het soms even zoeken voordat je de goede speen voor jouw baby hebt gevonden.

 

  • Als je twijfelt of je baby spruw of een kort tongriempje heeft: vraag je verloskundige, kraamverzorgster of een lactatiekundige mee te kijken! Of kijk eens op www.tongriem.com.

 

  • Als je baby harde ontlasting heeft door obstipatie kan dat natuurlijk ook pijn veroorzaken. Om dit te voorkomen kan je wat extra water bij de kunstvoeding toevoegen. Doe dit alleen als je baby goed groeit en zonodig in overleg met je kraamverzorgster of consultatiebureau. Ook bij het vermoeden van een allergie is het belangrijk om aan de bel te trekken bij het consultatiebureau of je huisarts!

 

Hoe verlicht ik de pijn en troost ik mijn baby bij darmkrampjes?

Niets zo vervelend als een baby met pijn. Wat te doen tegen pijn door darmkrampjes?

  • Neem je baby bij je. Laat hem niet alleen in z’n bedje huilen. Door het hormoon oxytocine ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd ervaart een baby minder pijn. Het is dus fijn dat je je baby lekker bij je neemt. Draag hem of haar bijvoorbeeld in een draagdoek tegen je aan.
  • Geef wat tegendruk tegen het buikje. Leg je baby bijvoorbeeld op je onderarm met zijn buik op je arm en het hoofdje richting je elleboog.
  • Ga bewegen, ga wandelen met je baby. Geef ritmische bewegingen door zachtjes met de beentjes fietsbewegingen te maken, of door te wiegen in je arm.
  • Geef warmte aan het buikje: een warm badje, gebruik een buikwikkel of een pittenzakje tegen de buik.
  • Masseer het buikje van je kleintje, masseer in rondjes in de richting van de wijzers van de klok. (Gebruik hiervoor een beetje olie, eventueel  vermengd met wat druppels kamille etherische olie.)
  • Laat je kleintje zuigen op speen of je (schone!) vinger. Dit biedt troost.
  • Bij borstvoeding: let op wat je eet. Ga niet opeens heel anders eten nu je borstvoeding geeft. Er zijn stoffen in je voedsel die een reactie kunnen geven aan je baby vooral als je die voor het eerst eet tijdens je borstvoedingsperiode. Voorbeelden hiervan zijn koolsoorten, citrusvruchten, specerijen, uien, knoflook en koffie bijvoorbeeld.
  • Wanneer je denkt aan een allergie of intolerantie: vraag je huisarts of consultatiebureau om mee te kijken.

 

Kan ik wat geven dat direct pijn verlicht?

Het is niet aan te raden om zomaar zelf te gaan ‘dokteren’ met allerlei middeltjes. Zeker niet in de eerste periode. Rustig aan proberen kan je natuurlijk op een gegeven moment wel, echter er is geen middeltje dat direct helpt en echt wetenschappelijk bewezen is. Ik moet toegeven dat ik zelf na slopende weken ook wel als wanhoopspoging op een gegeven moment wat uitgeprobeerd heb zoals Cinababy of Infacol. Eerst dacht ik dat Cinababy hielp, maar toen kwam ik erachter dat het niet zozeer de Cinababy als wel het simpele sabbelen en zuigen op wat druppels was waar mijn dochter eventjes rustig van werd. Ik kreeg namelijk hetzelfde effect als ik vitamine druppeltjes gaf op zo’n moment. Van Infacol (en de middelen die daarop lijken) ging ze alleen maar heel naar slijmerig kokhalsen. Dus daar werd ik ook niet gelukkig van. Natuurlijk zijn ervaringen heel persoonlijk, dus bij jouw baby kan het anders zijn.

 

Probiotica

Wat wél wetenschappelijk bewezen is, is het gebruik van Probiotica om darmkrampjes te voorkomen en te verminderen. Door het geven van  probiotica druppels ondersteun je de darmontwikkeling van je kindje. In diverse studies is gebleken dat gebruik van probiotica effectief is bij baby’s met darmkrampjes. Al voor de geboorte kan je de darmflora van je baby helpen door zelf te starten met probiotica speciaal voor (aanstaande) moeders. Het helpt je baby én je eigen immuunsysteem!

 

Barnsteen/amber

Aan Barnsteen oftewel Amber wordt al sinds de oudheid geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Barnsteen is een gefossiliseerd hars uit eeuwenoude bomen die o.a. een pijnstillende werking zouden kunnen hebben bij darmkrampjes in de eerste weken én het doorkomen van tanden. Dit komt door het ‘barnsteenzuur’, dat vrijkomt door de warmte van de huid. Je kunt je baby een barnsteen ketting of armbandje laten dragen.

 

Let op!

Neem altijd contact op met een zorgverlener (verloskundige, huisarts of het consultatiebureau) wanneer je baby klachten heeft zoals aanhoudende pijn, koorts, braken (meer dan na de voeding wat melk spugen), bloed bij ontlasting, oververmoeidheid, overmatige diarree of obstipatie.

 

De waardering van www.purestart.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 165 reviews.