Shape Shape arrow-leftarrow-rightchevron_right chevron_right chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closeGroup plussearch-glass Group 31 shopping_basket favorite third whatsapp kopie whatsapp

 

 

Wat is een natuurlijk of duurzaam kraampakket?

Wanneer je voor de eerste keer zwanger bent komt er van alles op je af. Er gaat een heel nieuwe wereld voor je open! Al binnen de eerste paar maanden van je zwangerschap zet je voor het eerst een stap over de drempel bij je verloskundige (of gynaecoloog) en daar begint het! 

Termen als termijnecho, dooierzak, nipt test, toxoplasmose en andere nieuwe woorden vliegen je om de oren. En dat gaat in de loop van de zwangerschap nog wel even door. Op een gegeven moment komt dan de baby uitzet en de voorbereiding op de bevalling ter sprake. En één van de dingen die een verloskundige dan van je vraagt is om een kraampakket te regelen. En nee, dan bedoelt ze niet een cadeau pakket voor je kraamtijd…

 

Maar wat is een kraampakket dan wél?

Een kraampakket is een pakket met medische artikelen die je rondom je bevalling en kraamtijd nodig hebt. Het is niet alleen een bevalpakket met spullen voor jou zelf. Want je verloskundige en je kraamverzorgster gebruiken er ook vooral dingen uit. Sterker nog zonder de kraamartikelen uit het kraampakket kunnen zij hun werk niet goed doen. Als je aanvullend verzekerd bent krijg je je kraampakket misschien via je zorgverzekering, maar meestal moet je de kraamartikelen zelf aanschaffen. En soms kan je zelf een kraampakket kopen en de factuur ervan declareren bij je zorgverzekeraar.

Je kan er voor kiezen om alle spullen los bij elkaar te verzamelen. Dat is op zich handig en duurzaam in het geval je nog wat hebt liggen van een vorige bevalling of wanneer je bijvoorbeeld overgebleven spullen van een zus of vriendin hebt gekregen. Maar als je nog niets in huis hebt, is het makkelijker én vaak voordeliger om een compleet kraampakket aan te schaffen.

 

En wat is een Duurzaam of Natuurlijk Kraampakket dan?

Een Duurzaam of Natuurlijk Kraampakket is een kraampakket die qua inhoud net even anders is dan een regulier kraampakket. In een natuurlijk kraampakket vind je artikelen die (de naam zegt het al) meer natuurlijke materialen bevatten en/of die milieubewuster en duurzamer zijn geproduceerd. Dus minder belastend voor het milieu en ook veel prettiger voor jou en je baby!

Neem nou als voorbeeld: kraamverband & maandverband. Regulier verband bevat plastic, pesticiden en andere stoffen die je niet in de buurt van je vagina en perineum wilt hebben. Zeker niet als je net bent bevallen. Een Natuurlijk Kraampakket bevat kraam- & maandverbanden van huidvriendelijke materialen, meestal zijn ze gemaakt van (biologisch) katoen en zijn ze plasticvrij. Dit ademt veel meer en geeft minder irritatie dan regulier verband dat na een tijdje toch begint te broeien en te irriteren. En dat is een fijn idee omdat je na je bevalling er rekening mee moet houden dat je tot minimaal 6 weken bloedverlies kunt houden.

De Duurzame & Natuurlijke kraampakketten van Pure Start bevatten maandverband en kraamverband van onder andere Natracare. De producten van Natracare zijn plasticvrij, vegan, proefdiervrij en Natracare gebruikt biologisch katoen. Bovendien zijn de verpakkingen van de producten gemaakt van karton of plantaardig zetmeel. Lief voor jou, lief voor de planeet. Een prettiger keuze dus.

 

En wat is een Wasbaar Kraampakket?

In een wasbaar kraampakket vind je (hoe kan het ook anders) vooral wasbare artikelen. Het wegwerp kraamverband en maandverband is vervangen voor wasbare varianten. En datzelfde geldt ook voor de matrasbescherming. Op die manier bespaar je veel afval en kan je de producten later eindeloos hergebruiken.

Wat zit er allemaal in zo’n (natuurlijk) kraampakket?

Als je op zoek gaat naar een kraampakket zal je opmerken dat er nogal wat variatie is. Maar grofweg gelden de volgende artikelen als de basisinhoud:

Matrasbeschermer

Deze leg je op je matras, onder het hoeslaken (en molton) ter bescherming van je matras. Er wordt vaak geadviseerd om hem vanaf 36-37 weken al op je matras te leggen. Maar weet je hoe erg je zweet en hoe het kraakt als je omdraait in bed?! Als verloskundige adviseerde ik aan de zwangere vrouwen op mijn spreekuur om de laatste weken voor je bevalling een dikke handdoek op het matras te leggen en de matrasbeschermer pas te gaan gebruiken als de bevalling daadwerkelijk aangebroken was.

Oh en heb je nog oude hoeslakens over die je eigenlijk weg wilt gooien? Bewaar ze nog even en leg ze op je bed voor de bevalling. Dan gooi je ze daarna weg, dat scheelt een hoop vuile was direct na de bevalling!

De matrasbeschermer in onze natuurlijke kraampakketten zijn gemaakt van bio-plastic op basis van maiszetmeel. Het plastic zeil is mooi groot en stevig en je kan hem hergebruiken bij het klussen of iets dergelijks.

 

Absorberende onderleggers

Deze onderleggers of celstofmatjes zoals ze ook wel genoemd worden absorberen vruchtwater, bloed, urine etc. Ze zijn voor eenmalig gebruik en worden na gebruik weggegooid. Heb je na je bevalling nog onderleggers over? Bewaar ze. Ze komen in de kraamtijd goed van pas als je bijvoorbeeld even met je “billen bloot” wilt liggen om je wond wat lucht wilt geven. Of je gebruikt ze als onderleggertje bij de babymassage. Absorberende onderleggers zijn later handig te gebruiken om het matras te beschermen als je zoon of dochter later bezig is zindelijk is te worden

De onderleggers in een natuurlijk kraampakket bevatten natuurlijke vulling zonder super absorberende polymeren. Deze vulling bestaat uit pulp uit duurzame bosbouw. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen heb je meestal aan een paar genoeg. Maar ben je van plan om thuis te bevallen dan is het fijn om minimaal 7-10 stuks te hebben.

 

Kraamverband & maandverband

Ik vind een minimum van 4 pakken wel een vereiste, meestal heb je nog wel meer nodig aangezien het bloedverlies wel 6 weken kan aanhouden. De laatste periode hiervan kan je ook inlegkruisjes gebruiken aangezien het bloedverlies steeds minder wordt.

 

Steriele gaaskompressen / gaasjes

Gaaskompressen gebruikt je verloskundige tijdens de bevalling, onder andere bij het hechten of bij inspectie van de placenta en de navelstreng. Soms gebruikt de kraamverzorgster ze bij de verzorging van je baby. Ook kunnen ze van pas komen als kompres op je wond in de kraamtijd.

Rekbare netbroekjes

Deze wasbare stretchbroekjes zijn niet persé een must, maar ze zitten vaak prettiger met kraamverband dan je eigen slips. Tip: gebruik eventueel ook de boxershorts van je partner als je zelf geen passende slips hebt.

 

Watten

Deze gebruikt je kraamverzorgster voor bijvoorbeeld het reinigen van de thermometer. De watten in ons natuurlijk kraampakket zijn gemaakt van biologisch katoen en bevatten dus geen pesticiden. Bovendien is de verpakking gemaakt van plantaardig materiaal en composteerbaar!

 

Navelklem of cordring

Het zijn allemaal methoden om de navelstreng van je baby mee af te kunnen klemmen of binden. In een regulier kraampakket zit meestal een navelklem. Een hard plastic ding van bijna 6 cm. Onprettig tegen de huid van je baby, onplezierig bij het verzorgen van je kleintje.

De laatste jaren is de cordring (navelstrengring / navelring) in opkomst en deze zit ook in onze kraampakketten. Een methode waarbij er een super klein ringetje om het navelstompje achterblijft. Veel lichter, prettiger en hygiënischer dan de navelklem.

 

Desinfecterende Alcohol Ketonatus 70%

Nee je verloskundige gebruikt hem niet om je wond schoon te maken! Autsjjjj! Ik kan me nog wel bange blikken van kraamvrouwen herinneren die dachten dat ik hun wond ging desinfecteren als ik het flesje alcohol erbij pakte.

Gelukkig niet, alcohol wordt gebruikt voor desinfectie van de thermometer en diverse andere attributen. Soms kom ik flesjes met een percentage van 96% tegen. Maar voor desinfectie wordt over het algemeen 70% alcohol als de beste verhouding beschouwd. Wanneer je de alcohol met hogere percentage gebruikt en het celmembraan met eiwitten komt in aanraking met deze alcohol dan verhard de laag om het binnenste deel van de cel. Bij alcohol 70% gebeurt dit niet en daardoor kan de alcohol de cel binnendringen en kapot maken.

 

Handzeep (vloeibaar)

Handen wassen, handen wassen, handen wassen en handen wassen is een must in de kraamtijd. Belangrijk voor de gezondheid van je baby én belangrijk voor jou als kraamvrouw.

 

Je bevalt natuurlijk met een Natuurlijk Kraampakket!

Bovenstaande is een opsomming van de basis waarbij je er rekening mee moet houden dat je voor een thuisbevalling meer nodig hebt dan wanneer je poliklinisch of klinisch gaat bevallen. Met de Natuurlijke & Duurzame Kraampakketten hebben we daarom onderscheid gemaakt tussen een basispakket (voor als je in het ziekenhuis gaat bevallen) en een bevalpakket voor je thuisbevalling. Daarnaast hebben we vanaf nu ook een Excellent kraampakket! Een fijn natuurlijk kraampakket met net dat beetje extra!

Met een Natuurlijk kraampakket geef je jouzelf én je baby het beste dat er is! Een pure start voor jou als mama, voor je baby en voor de wereld!

(zomer 2021, geüpdate december 2024)

De waardering van www.purestart.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 170 reviews.