Pas bevallen en seks. Een combinatie waar je misschien niet direct bij na wilt denken. Toch leven er best wat vragen over vrijen na een bevalling. En ook al zal je verloskundige tijdens je zwangerschap of in de loop van de kraamtijd seksualiteit en anticonceptie met je besproken hebben, de kans is groot dat je het niet meer precies weet. Want vaak komt deze informatie op het verkeerde moment, omdat je hoofd er niet naar staat zo vlak voor of na een bevalling. Extra reden dat het niet blijft hangen.
Daarom hebben we één en ander voor jou op een rijtje gezet.
Ongetwijfeld! Zowel op lichamelijk als mentaal vlak zal het het anders zijn.
Want als je net bevallen bent dan breekt er een nieuwe periode aan. Een spannende, onzekere en vaak ook vermoeiende tijd. Een tijd met een grote verantwoordelijkheid die je wellicht niet voelde voordat je een baby had. De kans is dan ook groot dat je de eerste weken niet aan seks kan of wilt denken. Maar ooit begint het vast weer te kriebelen.
Wanneer dat zal zijn wisselt natuurlijk per vrouw (en man!). Bij de ene persoon zal dat wellicht na 2 weken alweer zijn. Maar veel vrouwen zijn daar dan echt nog niet aan toe. Geef het dus de tijd en je voelt vanzelf een moment dat je er wel weer aan toe bent.
Over het algemeen wordt het advies gegeven om met vrijen te wachten tot zo’n 4-6 weken na de bevalling. Dan is normaliter het bloedvlies van de bevalling gestopt en de wond in de baarmoeder dicht. Als je hierop wacht, dan voorkom je infecties.
Natuurlijk kan het weer gaan kriebelen korter na je bevalling. Je kan al eerder weer intiem zijn, maar vermijd dan vanwege de kans op infecties vaginale penetratie.
Wacht minstens 6 weken met vrijen wanneer je een keizersnede hebt gehad. Dit omdat je naast het feit dat je bevallen bent en in je baarmoederwand een wond van de placenta (moederkoek) hebt, ook een operatie hebt gehad en daar een wond van in je buik en baarmoederwand bevindt.
Wanneer je bij je bevalling gescheurd of geknipt bent en je hechtingen hebt gekregen dan duurt dat een aantal weken voordat die wond dicht en genezen is. Je zal zelf wel aanvoelen (letterlijk!) dat vrijen met hechtingen niet prettig is. Dus wacht minimaal tot je bloedverlies is gestopt, maar ook tot je wond goed genezen is, je hechtingen zijn opgelost en je perineum en gebied rondom je vagina, schaamlippen en anus niet meer gevoelig zijn. Wanneer je een totaalruptuur hebt gehad overleg je dat het beste met je gynaecoloog.
Dat kan natuurlijk, dat is niet raar. Alleen jij bepaalt wanneer je er aan toe bent. Er zijn tal van factoren die meespelen waardoor je wel of geen zin hebt in vrijen. Zowel lichamelijk als psychisch kunnen er dingen zijn die van invloed zijn. Want er is nogal wat gebeurd nietwaar?
Vrijen na de bevalling hoort geen pijn te doen. Natuurlijk kan het de eerste paar keren wat gevoelig zijn doordat je gespannen bent, doordat je een wond hebt gehad of doordat je minder vochtig bent. Maar uiteindelijk hoort het geen pijn te blijven doen. Wanneer het wel pijnlijk blijft, stop dan. En schakel hulp in, ga naar je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Doe dit ook als je diep van binnen in je vagina pijn voelt tijdens het vrijen.
Je kan zo’n 3-4 weken na je bevalling al weer vruchtbaar zijn! Zelfs als je nog geen menstruatie gehad hebt. Want je vruchtbare periode, je eisprong, vindt ongeveer 2 weken voor je menstruatie plaats. Wacht dus niet tot je gaat menstrueren voordat je over anticonceptie gaat nadenken. Denk daar al tijdens je zwangerschap over na. Of neem voorzorgsmaatregelen door bijvoorbeeld sowieso een doosje condooms in je nachtkastje te hebben.
Ja, alhoewel je wel minder vruchtbaar bent als je volledig borstvoeding geeft. Doordat je baby aan de borst drinkt wordt de ontwikkeling van je eicellen geremd. Echter 100% garantie geeft het niet, dat is een fabeltje. Want er zijn enkele voorwaarden zoals bijvoorbeeld het aantal voedingen die je moet geven. En hoeveel tijd er maximaal tussen een voeding mag zitten. En als je ondanks volledige borstvoeding weer gaat menstrueren, is deze methode helaas ook niet geschikt voor jou. Het kan dus zijn dat je dan dus al ongemerkt een eisprong hebt gehad.
Dat is natuurlijk heel persoonlijk én afhankelijk van of je wel of geen borstvoeding geeft. Voor uitgebreide informatie en keuzehulp verwijs ik je graag door naar de website van Anticonceptie.nl. En laat je voorlichten door je verloskundige, huisarts of gynaecoloog.