Een zwemluier is een luier die speciaal ontworpen is om mee te zwemmen. Je gebruikt hem in het zwembad, zwemwater buiten maar ook bijvoorbeeld de babyspa. Zwemluiers zijn een uitkomst voor kinderen die nog niet zindelijk zijn. Het idee van een zwemluier is namelijk dat het ontlasting een tijdje opvangt zodat jij de tijd hebt je kindje uit het zwemwater te halen en te verschonen. Er zijn zowel disposable (=wegwerp) zwemluiers op de markt als wasbare zwemluiers.
Een wasbare zwemluier is (de naam zegt het al) een zwemluier die veelvuldig uitwasbaar en herbruikbaar is. Dus eigenlijk een zwembroekje voor de kinderen die nog niet zindelijk zijn. Een wasbare luier is heel vaak te gebruiken. Dit in tegenstelling tot een wegwerp zwemluier die je steeds opnieuw moet aanschaffen. Dit scheelt nogal in de hoeveelheid afval en kosten. Dus als je vaker dan een paar keer zwemt met je kindje, dan is een wasbare zwemluier een heel gunstig alternatief voor milieu en je portemonnee.
Bovendien heeft een wegwerp zwemluier net als een gewone wegwerpluier een absorberende kern. Als je kindje het water in gaat zuigt deze zich direct vol water. Je kindje krijgt zo een heel gewicht mee te dragen. Helemaal niet fijn!
Nee. Urine hou je niet tegen met een zwemluier. Niet met een wasbare maar ook niet met een wegwerp zwemluier. Deze is namelijk vaak al zo verzadigd met zwemwater dat er geen urine meer bij kan. Gelukkig is de desinfectie in een zwembad wel op een plasje van je kleintje berekent. En wat betreft de poep? Die wordt dus in eerste instantie opgevangen. Maar! Als je merkt dat je kleintje gepoept heeft, wacht dan niet te lang met verschonen. Want uiteindelijk lost ontlasting op in het water en gaat alsnog lekken door de luier heen. Wees vooral alert bij losse ontlasting, dat lekt natuurlijk sneller dan harde ontlasting.
De luier houdt ontlasting tegen, als het tijd is om je kindje te verschonen leeg je de luier boven het toilet. Spoel de luier daarna goed uit onder water en bewaar hem in een wetbag of zak. Daarna trek je je baby een schone zwemluier aan. Het is daarom handig om 2 zwemluiers te hebben.
Na gebruik spoel je een zwemluier goed uit onder water zodat zout, chloor er goed uit zijn. Daarna kan de zwemluier in de wasmachine op lage temperatuur. Kijk op het was etiket voor adviezen. Doe de zwemluier niet in de droger.
De zwemluiers hebben een maataanduiding met een gewicht. Maar dit is een indicatie. Want een gewicht zegt natuurlijk niet alles over de omvang van een buikje en beentjes. Het belangrijkste is dat de zwemluier goed aansluit. Om het buikje, maar vooral om de benen en liezen, want dat is de plek waar ontlasting het meest langs zal gaan lekken. Een zwemluier moet je dus niet te los en ‘op de groei kopen’.
Je kijkt natuurlijk sowieso naar het uiterlijk, zoveel leuke hippe dessins en kleuren zwemluiers! Genoeg te kiezen voor zowel jongens als meisjes. Daarnaast zijn er verschillende modellen. De hoge broekjes van Imse Vimse sluiten mooi hoog om het buikje en zijn fijn voor de allerkleinsten. Daarnaast zijn er broekjes met en zonder knoopjes. De zwemluiers van Popolini hebben een knoopsluitingen links en rechts. Je kan deze zwemluiers van Popolini sluiten en dan aantrekken als een broekje maar je kan hem dus ook als een luier omdoen en verschonen. Soms ook wel net zo praktisch. De knopen zijn aan beide kanten in 3 maten aan te passen. Deze zwemluiers hebben ook een los gaasnetje in de luier die de ontlasting opvangt en tegenhoudt.
Imse Vimse heeft zowel zwemluiers met knoopsluiting aan één zijde, als ‘optrek’ broekjes zonder sluiting. Deze broekjes hebben koordjes die je passend kan aantrekken zodat ze mooi aansluiten rondom buik en beentjes.
Wasbare zwemluiers zijn gemaakt van polyester, soms gemixt met elasthan. De luiers van Imse Vimse hebben een buitenlaag van waterafstotend PUL.
Tja, dat is natuurlijk heel persoonlijk. Kijk wat je praktisch vindt. Wel of geen knoopsluiting. Wel of geen optrekbroekje. En niet onbelangrijk (het oog wil ook wat): welk dessin vind je leuk? Er is genoeg te kiezen!