Shape Shape arrow-leftarrow-rightchevron_right chevron_right chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closeGroup plussearch-glass Group 31 shopping_basket favorite third whatsapp kopie whatsapp

 

 

Wat is Baby Zindelijkheidscommunicatie? En hoe gaat het in zijn werk?

Wat is Baby Zindelijkheidscommunicatie?

Baby Zindelijkheidscommunicatie (BZC) is een methode waarbij ouders en/of verzorgers leren om de signalen te herkennen van de momenten waarop hun baby zal gaan plassen of poepen.

Het principe van BZC is dat jij dan zult anticiperen op die plas- en poepsignalen. Jij leert welk gedrag je kindje vertoont voordat hij of zij gaat plassen of poepen én op welke ‘vaste’ momenten jouw baby vaak plast. Je leert dus die signalen en natuurlijke ritmes van baby’s te herkennen. En dat geeft jou de mogelijkheid om je kindje vast te houden en te laten plassen of poepen boven een potje, toilet of een andere geschikte plaats. Je helpt je baby dus met dit proces totdat ze het zelf gaan kunnen (vanaf een leeftijd van zo’n 18 maanden). Wanneer je baby gaat lopen kan je hem leren zelf naar het potje te gaan.

 

Baby’s zijn van nature zindelijk

Achterliggende gedachte van BZC is dat een baby van nature zichzelf niet wil bevuilen. Hij wil eigenlijk helemaal niet in een luier plassen en poepen, dat gaat tegen zijn instinct in. Een baby zal laten merken wanneer het moet plassen of poepen. Babyzindelijkheidscommunicatie betekent dus niet dat je baby zindelijk wórdt, je baby is het eigenlijk al. Hij of zij heeft een aangeboren behoefte om zichzelf schoon te houden. Maar zelf naar een potje of wc lopen is natuurlijk niet aan de orde. Vandaar dat hij signalen geeft zodat jij in actie kan komen.

Wat wij met een luier doen is eigenlijk een baby ‘dwingen’ niet natuurlijk gedrag te vertonen door hun behoefte in de luier te laten doen.

 

Luiervrij opvoeden?

BZC wordt ook wel eens luiervrij, diaperfree of windelfrei opvoeden genoemd. Maar dit dekt eigenlijk niet de lading. Omdat het niet persé om die luier gaat. Bovendien zul je wellicht tussendoor best af en toe een luier, wasbare luier of luierbroekje gebruiken.

De Engelse term voor BZC is Elimination Communication (EC). En dat is precies wat het is: eliminatiecommunicatie. Wanneer je kind moet plassen / poepen dan communiceert hij dat met jou. En daar gaat het om met Baby Zindelijkheidscommunicatie.

 

Is BZC een nieuwe hype?

Het principe van BZC om je baby zoveel mogelijk boven een potje in plaats van in een luier te laten plassen is geen westerse hype van de laatste jaren. Integendeel, het is een eeuwenoude methode die vooral in Azië heel gebruikelijk is. Waar wij gewend zijn vanaf 2,5-3,5 jaar de zindelijkheid te gaan trainen is het in Azië heel gewoon om daar al van jongs af aan mee bezig te zijn.

 

Plas- en poepsignalen van je baby herkennen

Wellicht vraag je je af welke signalen jij dan als ouder op kan pikken waardoor je weet dat je kindje moet gaan plassen of poepen. Dit kunnen diverse signalen zijn zoals:

  • bepaalde gezichtsuitdrukkingen
  • onrust
  • bepaalde bewegingen
  • bepaalde geluiden

Dit varieert per kindje, in de loop der tijd leer jij welke signalen bij jouw baby passen wanneer het zal gaan plassen en poepen.

Het natuurlijk ritme van je baby herkennen

Naast het herkennen van signalen die je baby geeft voor het plassen en poepen, zijn er meer momenten waarop je ervan uit kan gaan dat er geplast gaat worden.

Deze ‘standaard’ momenten zijn die ogenblikken waarop veel baby’s zullen plassen.
Denk aan het moment na het wakker worden, tijdens of direct na een voeding, wanneer je je kindje uitkleedt, voor het badje enz.

Met BZC “push” of overhaast je dus niets in het natuurlijk gedrag en ritme. Het is er al, en jij als mama of papa helpt je baby schoon en droog te blijven.

Vanaf wanneer kan je starten met Babyzindelijkheidscommunicatie?

Je kan direct vanaf de geboorte gaan starten met BZC. Maar ook binnen de eerste anderhalf jaar kan je met deze zindelijkheidstraining beginnen. Wanneer je baby lopen kan en ouder is dan een jaar kan je ook proberen te starten met ‘potty training’ waarbij je kindje zelf richting potje gaat als hij moet plassen of poepen.

 

Nadelen van BZC

Zindelijkheidscommunicatie met baby’s vergt geduld, doorzettingsvermogen en flexibiliteit. Er zitten dan ook wel wat nadelen aan BZC als je het vergelijkt met het gemak van luiers.

  1. Sowieso natuurlijk de ‘ongelukjes’ waarop je net te laat bent met het aanbieden van een potje. Of doordat je je kindje van het potje haalt omdat hij tóch niet meer gaat plassen…. en het juist dan wel doet.
  2. Het kost nogal wat aandacht, tijd en energie van jou als ouder.
  3. Daarbij kan het zijn dat jouw baby net wat onvoorspelbaarder is dan gemiddeld waardoor het lastig kan zijn om signalen goed op te vangen.
  4. En BZC kan extra lastig worden als je kindje naar een oppas of kinderopvang gaat. Het is een uitdaging iemand te vinden die hierin mee wil en kan werken. Mocht dat overigens niet lukken, kan je ook ‘part-time’ aan BZC doen!

 

Waarom kiezen ouders voor BZC? De voordelen van baby zindelijkheidscommunicatie

Je zult je afvragen waarom je überhaupt zou gaan starten met BZC. Maar er zijn verschillende voordelen.

  1. Je volgt het natuurlijk gedrag van je baby met BZC. Het is een instinct van baby’s dat ze willen plassen en poepen zonder zichzelf te bevuilen. En waarom zou je dat instinct negeren?
  2. Je verbruikt minder luiers: doordat je baby plast en poept boven een potje heb je minder luiers nodig. Minder luiers betekent minder minder belasting van het milieu en je portemonnee!
  3. Je kind zal eerder zindelijk zijn en zelf gaan anticiperen op het gevoel dat ze hun behoefte moeten doen. Dat scheelt ook nog eens luiers.
  4. Meer comfort voor je baby. Doordat je kindje zonder vochtige luiers aan de billen opgroeit heeft de gevoelige huid van je baby minder te verduren. De kans op luieruitslag of rode billetjes is daardoor erg klein.
  5. Jij en je kindje ontwikkelen een hechte band door babyzindelijkheidstraining. Doordat je het gedrag van je kindje observeert, leert kennen en daarop anticipeert ontwikkelt er een sterke band tussen jullie.

Welke hulpmiddelen heb je nodig bij BZC?

Je hebt niet veel nodig voor BZC. Er zijn wel diverse hulpmiddelen op de markt voor het vergemakkelijken van het proces.

Plaspotjes voor baby’s

Als eerste: kleine potjes speciaal ontworpen voor de allerkleinsten. Deze zijn klein en makkelijk mee te nemen. Het is handig altijd een babypotje binnen handbereik te hebben. Veel ouders kiezen voor twee potjes, één voor de bovenverdieping en één voor beneden. Of één voor binnenshuis en één voor in de auto/onderweg.

In ons assortiment vind je zowel de Potty’s van Popolini als Easypisi plaspotjes voor je baby.
De Popolini potjes zijn iets kleiner dan de Easypisi en neem je makkelijk mee onderweg.
De Easypisi heeft een handig spatscherm aan de voorkant en is gemaakt van gerecycled materiaal. Tevens is er een houder (Bömmi) voor de Easypisi verkrijgbaar waarmee je het babypotje omtovert in een potje die los op de grond kan staan. Dit is handig voor als je dreumes zelf oefent op het potje. Deze Bömmi kan omgekeerd ook dienst doen als klein opstapje voor je kind.

 

Kleding voor BZC

Verder zijn er diverse kledingstukken te koop waarbij het kruis open is of waar geen broekje aan zit. Het is sowieso niet handig om normale rompers te gebruiken maar een hemdje in combinatie met een broekje of luier.

 

Sowieso zijn er handige broekjes op de markt met open of makkelijk te openen kruis. Hierdoor houd je je kind makkelijk boven het potje zonder alle kleding steeds uit te hoeven trekken. Of gebruik beenwarmers zodat je kind de beentjes warm houdt wanneer het geen broekje aan heeft.

 

Andere attributen

Verder zal je als je met BabyZindelijkheidscommunicatie aan de gang gaat al gauw merken dat het handig is om ook altijd een stapeltje doeken, washandjes, of hydrofiele luiers binnen handbereik te hebben! En voor onderweg kan het handig zijn om naast een klein babypotje ook trainingsbroekjes, wetbags en onderleggers te gebruiken.

 

Babygebaren bij zindelijkheid

Naast bovengenoemde praktische zaken kan je door het gebruik van babygebaren je baby een gebaar aanleren die hij zal gaan associëren met het moeten plassen en poepen. Wanneer je kindje ouder wordt kan het door middel van dat gebaar aangeven wanneer hij boven het potje moet.

Wat vraagt het van jou?

Geduld, aandacht en een positieve houding. Een beetje humor voor als het helemaal mis gaat. En doorzettingsvermogen op het moment dat alles naast het potje in plaats van in het potje lijkt te landen. Raak niet uit het veld geslagen als het even niet lukt. Het gaat om samenwerken met je kindje. Niet dat alles perfect moet in het begin.

 

Meer lezen? Zoek online of op social media eens op zoekwoorden als babyzindelijkheidstraining (BZC), Elimination Communication (EC), Diaperfree, Windelfrei, Luiervrij.

 

januari 2025

De waardering van www.purestart.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 173 reviews.