BDIH (Bundesverband der Industrie- und Handelsunternehmen) is een internationaal label voor biologische cosmetica, opgericht in 2001. Het label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat een deel van de ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw.
BDIH stelt bepaalde voorwaarden aan cosmetica:
Cosmos is het overkoepelende orgaan van de 5 Europese keurmerken EcoCert, Soil Association, BDIH, Cosmebio, ICEA.
De COSMOS-norm definieert de criteria waaraan bedrijven moeten voldoen om consumenten te garanderen dat hun producten echte biologische of natuurlijke cosmetica zijn die volgens de hoogst haalbare duurzaamheidspraktijken zijn geproduceerd.
Momenteel heeft Cosmos nog geen eigen label, maar vermelden bovengenoemde vijf initiatiefnemers onder hun eigen label de naam Cosmos. Cosmos Natural of Cosmos Organic wordt dus telkens gebruikt in combinatie met een van de andere labels.
Ecocert is een Franse biologische controle- en certificeringsorganisatie met een keurmerk voor natuurlijke en biologische cosmetica.
EcoControl heeft geen eigen keurmerk, maar het is een instelling die natuurlijke cosmetica en schoonmaakmiddelen sinds 2001 certificeert. EcoControl is onafhankelijk van enige vereniging en biedt alle certificeringsdiensten voor non-food natuurlijke en biologische producten volgens alle gangbare normen in de cosmeticasector, inclusief ISO-cosmetic GMP en duurzaamheid volgens de CSE-norm. EcoControl werkt wereldwijd met een netwerk van internationale inspecteurs. Het logo van EcoControl is vaak te vinden naast het keurmerk dat uitgegeven is door Ecocontrol.
Ecologo is een Canadees milieu keurmerk. Producten met dit certificaat hebben een verminderde impact op het milieu en de gezondheid.
Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw. Het EKO-keurmerk gaat verder dan het Europees bio-keurmerk: het garandeert dat de producent extra inspanningen doet op het gebied van duurzaamheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een lager energieverbruik, respectvol ondernemen etc.
Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het logo staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd.
Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk dat wordt erkend door alle landen van de Europese Unie, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Het keurmerk stelt duurzaamheidseisen aan de hele levenscyclus van producten en diensten. Producten en diensten met het EU Ecolabel hebben een verminderde negatieve impact op het milieu, de volksgezondheid, het klimaat en de natuurlijke hulpbronnen. Alleen producten en diensten die voldoen aan de strenge eisen, kunnen het keurmerk krijgen.
Sinds 1993 houdt de Environmental Working Group uit Washington de veiligheid van chemische stoffen bij en noemt slechte chemische stoffen en de bedrijven die ze gebruiken.
Daarmee zijn zij een bron bij uitstek voor ouders en consumenten als het gaat om het kiezen van betere producten voor hun gezondheid en hun huis.
Het EWG Verified keurmerk geeft aan dat het product vrij is van EWG’s zorgwekkende chemische stoffen en voldoet aan hun strengste normen voor jouw gezondheid.
Als je het keurmerk ziet, kun je erop vertrouwen dat EWG Verified producten:
Het Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die als missie heeft: bossen herstellen en beschermen.
Het keurmerk op een product garandeert dat het gebruikte hout afkomstig is uit duurzaam geproduceerde bosbouw.
Producenten met dit keurmerk voldoen aan verschillende criteria op het gebied van het behoud van biodiversiteit, bescherming van waterlopen en de veiligheid van bosarbeiders. Deze criteria worden elk jaar getoetst.
Er zijn 3 FSC labels:
Het label Good Environmental Choice is het eco-label van SSNC. SSNC is een in Zweden gevestigde milieuorganisatie. Zij verspreiden kennis, brengen milieu bedreigingen in kaart, creëren oplossingen, beïnvloeden politici en overheden.
MyClimate is een non-profit organisatie die zich sinds 2002 inzet voor bescherming van het klimaat. Dit doen ze onder andere door bewustwording van het nut van CO2-reductie te creëren en mensen en bedrijven te inspireren tot klimaatbescherming op de lange termijn. Het keurmerk MyClimate Neutral geeft aan dat de ecologische voetafdruk van de productie van dit product is berekend en wordt gecompenseerd door financiële steun aan erkende klimaatbeschermingsmaatregelen. Dit kunnen bijvoorbeeld projecten zijn die herbebossing op lange termijn ondersteunen of die de uitbreiding van hernieuwbare energie bevorderen.
Het National Cosmetics Standard (NCS) is één van de certificeringen van het Gesellschaft fur angewandte Wirtschaftsethik (GfaW). Het is een keurmerk voor natuurlijke cosmetica en schoonmaakproducten. Eisen zijn onder andere:
NaTrue is een in Brussel gevestigde non-profit organisatie die zich sinds 2007 inzet voor het promoten en beschermen van natuurlijke en organische cosmetica. NaTrue hanteert een systeem voor het keuren van producten, waardoor de producten in drie categorieën worden onderverdeeld:
Natur Pur is een keurmerk van Grünspecht.
Dit keurmerk geeft aan dat er voor het betreffende product op het moment van productie de meest duurzame materialen gebruikt zijn.
Het keurmerk Naturemade is een Zwitsers certificeringslabel dat wordt gebruikt voor energiebronnen die milieuvriendelijk zijn.
Er zijn twee varianten van het keurmerk:
Het Nordic Swan Ecolabel is het officiële milieukeurmerk van de Scandinavische landen en geldt als één van ’s werelds strengste.
Het label werd in 1989 opgericht door de Noordse Raad van Ministers als een vrijwillig milieukeursysteem voor de Noordse landen Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Het doel is om consumenten en professionele kopers in staat te stellen om de ecologisch beste goederen en diensten te kiezen.
Het Nordic Swan Ecolabel geeft consumenten de garantie dat de producten met dit label zo duurzaam mogelijk zijn geproduceerd. Er wordt gekeken naar de hele levenscyclus, van grondstoffen, productie en gebruik tot recycling en verwijdering. Om het Nordic Swan Ecolabel te krijgen moet je voldoen aan de eisen die kwaliteit en duurzaamheid garanderen.
Het Nordic Swan Ecolabel is holistisch. Het bevordert efficiënt gebruik van hulpbronnen, verminderde impact op het klimaat, een niet-giftige kringloopeconomie en behoud van biodiversiteit – altijd met een sterke focus op gezondheid.
De naam zegt het al: zowel het product als verpakking is plasticvrij. Plastic Free is het enige certificeringsprogramma in zijn soort dat tot doel heeft eindproducten en innovatieve verpakkingsmaterialen te certificeren die 0% plastic bevatten. De norm is gericht op het gebruik van conventioneel plastic, met name in verpakkingen en producten voor eenmalig gebruik.
The Soil Association is een Britse organisatie die haar krachten bundelt met de natuur voor een betere toekomst: een wereld met een goede gezondheid, in balans met de natuur, en een veilig klimaat.
Het certificaat van Soil Association is een keurmerk voor biologische producten. Waarbij de biologische regelgeving van de EU als norm wordt gebruikt, echter ze gaan verder dan dat.
De Soil Association ontwikkelde ’s werelds eerste biologische normen in de jaren 1960. De producten met het keurmerk moeten voldoen aan strenge Europese wetten over de productie van biologisch voedsel. Ze moeten ook verder gaan op belangrijke gebieden zoals dierenwelzijn, het beschermen van de menselijke gezondheid en het beschermen van het milieu. Geen enkel landbouwsysteem heeft een hoger niveau van dierenwelzijn dan boerderijen die werken volgens de biologische standaarden van Soil Association.
GOTS is een internationaal keurmerk voor kleding en textiel dat garandeert dat het product duurzaam en eerlijk is geproduceerd en grotendeels uit biologische vezels (katoen, zijde, wol etc.) bestaat. GOTS is een onderdeel van Control Union Certification en is actief in 84 landen.
Het GOTS label op jouw artikel garandeert dat het product:
Er is onderscheid in 2 soorten GOTS certificeringen:
Standard 100 by OEKO-TEX® is een van de strengste textielnormen ter wereld en legt extreem hoge normen op met betrekking tot vervuiling. Het is een label voor textiel dat getest is op schadelijke stoffen. Het is de maatstaf voor textielveiligheid, van garen tot eindproduct.
Het Standard 100 label garandeert dat:
De strenge tests voor schadelijke stoffen en de criteriacatalogus van OEKO-TEX® STANDARD 100 omvatten:
PRODUCTKLASSEN
Textielartikelen kunnen OEKO-TEX® STANDARD 100 gecertificeerd zijn volgens 4 verschillende productklassen:
De grenswaarden zijn verschillend voor de verschillende productklassen omdat de risico’s in deze klassen niet gelijk zijn. Een product dat door een baby gedragen wordt moet aan strengere eisen voldoen dan bijvoorbeeld huishoudtextiel.
Naast deze 4 productklassen kunnen producten tevens volgens twee testprogramma’s worden gecertificeerd:
Het V-label is een initiatief van de European Vegetarian Union (EVU). Het is een internationaal erkend en geregistreerd symbool voor het etiketteren van veganistische en vegetarische producten en diensten.
De European Vegetarian Union (EVU) is de overkoepelende organisatie van veganistische en vegetarische verenigingen en organisaties in heel Europa. De belangrijkste aandachtsgebieden zijn gezondheid, voeding, consumentenbescherming, duurzaamheid en milieukwesties.
Het Vegan Trademark is een internationaal erkende certificering voor veganistische producten. Het is het keurmerk van The Vegan Society en deze bestaat sinds 1990. Registratie bij het handelsmerk geeft merken het vertrouwen om hun veganistische geloofsbrieven te verkondigen. Je vindt het Vegan Trademark op meer dan 65.000 gecertificeerde veganistische producten over de hele wereld, waaronder cosmetica, kleding, eten, drinken, huishoudelijke artikelen en nog veel meer!
De Vegetarian Society Approved handelsmerken zijn symbolen die je ziet op duizenden producten in winkels in het Verenigd Koninkrijk, de EU, de VS en vele andere landen.
Er zijn twee goedgekeurde handelsmerken van de Vegetarian Society – een voor vegetarische producten en een voor veganistische producten. Het vegetarische handelsmerk is in gebruik sinds 1969 en het veganistische handelsmerk werd geregistreerd in 2017.
Het springende konijn (Leaping Bunny) van Cruelty Free International kan je vinden op cosmetica en schoonmaakmiddelen die niet zijn getest op dieren. Dierproeven op ingrediënten voor cosmetica zijn sinds 2013 in de EU verboden, echter er zijn wat mazen in de wet. Niet verkeerd dus om op een logo te letten.
Bedrijven die dit keurmerk willen dragen moeten openstaan voor onafhankelijke audits. De producten met dit logo zijn dus grondig gecontroleerd en geverifieerd. Cruelty Free is een internationaal keurmerk en wordt door onafhankelijke instanties gecontroleerd.
CRUELTY FREE, de konijnen met de roze oortjes van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) vind je op producten zonder dierproeven. PETA erkent alleen bedrijven die helemaal geen dierproeven uitvoeren, waar ook ter wereld. PETA is opgericht in 1980 en heeft een hoofdkantoor in de USA, PETA Nederland bestaat sinds 1993. PETA is de grootste dierenrechtorganisatie ter wereld.
Wanneer je één van deze keurmerken op een product ziet staan is dat een teken dat het product en bestanddelen niet is getest op dieren. Echter een grondige controle op het gehele productieproces ontbreekt. PETA vraagt alleen een schriftelijke overeenkomst van bedrijven die dit keurmerk dragen.
Dit is het keurmerk van Choose Cruelty Free uit Australië. Deze organisatie is enkele jaren opgegaan in Cruelty Free International. Je zou het keurmerk nog wel tegen kunnen komen.
Allergy Certified is een internationaal allergielabel. Het is opgericht omdat er behoefte was aan een internationaal keurmerk waar consumenten over de hele wereld naar kunnen zoeken als ze het risico op huidallergie willen minimaliseren.
De Allergy Certified organisatie beoordeelt elk afzonderlijk ingrediënt op het risico voor een allergische reactie. Deze certificering bevestigt dat producten geschikt zijn voor de meest gevoelige huid.
Dermatest is een onafhankelijk dermatologisch instituut dat een keurmerk heeft voor producten die in contact komen met de huid. Het Dermatest-keurmerk wordt alleen toegekend aan producten die huidvriendelijk en veilig zijn.
Fairtrade streeft ernaar een mondiale beweging in gang te zetten met de ambitie duurzame productie te realiseren. Het focust zich daarbij vooral op het verbeteren van leef- en werkomstandigheden van kleine boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Leefbaar loon en eerlijke handel zijn kernwoorden van de Fairtrade beweging. Bovendien stelt Fairtrade eisen op onderdelen van milieuvriendelijke landbouw en aan de traceerbaarheid van producten, zodat de herkomst van producten te herleiden is naar de boer en/of regio.
FDA staat voor Food and Drug Administration. De FDA is een Amerikaanse overheidsorganisatie welke verantwoordelijk is voor het beschermen van de volksgezondheid door te zorgen voor de veiligheid, werkzaamheid en beveiliging van geneesmiddelen, biologische producten en medische hulpmiddelen. Ook zorgen ze voor de veiligheid van de voedselvoorziening in de Verenigde staten, cosmetica en producten die straling uitzenden.
FDA-approved op een product betekent dat de veiligheid en doeltreffendheid van het product zijn beoordeeld door de FDA en dat de bekende en potentiële voordelen van het product opwegen tegen de bekende en potentiële risico’s. FDA-approved vind je in ons assortiment in combinatie met siliconen. Wanneer deze voedselveilig of ‘foodgrade’ (dat wil zeggen veilig zijn om voedsel in te bereiden, bewaren en te eten) zijn bevonden door de FDA dan krijgt het product het label FDA-approved. Deze voldoen aan de Amerikaanse en Australische standaard.
LFGB (Lebensmittel-, Bedarfsgegenstände-und Futtermittelgesetzbuch) is een Duitse instantie die net als de FDA ook siliconen test voor gebruik in combinatie met voedsel. Met het verschil dat de LFGB strictere normen hanteert voor de Europese markt. De norm in Amerika ligt namelijk lager dan in de EU. Wanneer je kan kiezen tussen Foodgrade siliconen die FDA-approved of goedgekeurd zijn door de LFGB, dan kies je het beste voor de laatste.
Dit zijn keurmerken van TÜV Austria die aangeven dat product of verpakking composteerbaar zijn. Waarbij er onderscheid wordt gemaakt in:
OK compostable HOME: dit label garandeert dat verpakkingen of producten volledig biologisch afbreekbaar is, zelfs in je composthoop in de tuin.
OK compost INDUSTRIAL: dit label geeft aan dat verpakkingen of producten biologisch afbreekbaar in een industriële composteerinstallatie. Dat wil zeggen bij temperaturen tussen 55 en 60°C.
Dit certificaat geeft aan dat een bio-based product (deels) gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen.
Het OK Biobased certificatieschema maakt gebruik van een sterrensysteem van 1 tot 4 sterren om het percentage bio-based materiaal in het product aan te duiden.