In de wereld van verzorgingsproducten worden we vaak overspoeld met talloze keuzes. Van crĆØmes en serums tot shampoos en zeep, de variĆ«teit aan producten lijkt eindeloos. Maar hoewel deze producten beloven onze huid te voeden, te hydrateren en te beschermen, is het belangrijk te weten welke ingrediĆ«nten er in zitten.
Het lezen van etiketten en het begrijpen van de ingrediƫntenlijsten kan in het begin ontmoedigend zijn, vooral omdat veel van de chemische namen er moeilijk uit zien. Toch is het goed om je bewust te worden van wat je op je huid en in je haren aanbrengt. Op die manier kan je potentiƫle irritaties, allergieƫn en zelfs ernstigere gezondheidsproblemen vermijden. Het is tijd om niet alleen te vertrouwen op de marketingclaims, maar om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor wat je gebruikt.
In dit blog zetten leggen we uit welke omstreden en veel voorkomende ingrediƫnten wij sowieso in onze selectie van producten vermijden.
Parabenen zijn een groep chemische conserveermiddelen die vaak worden gebruikt in cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige voedingsmiddelen om de groei van bacteriƫn en schimmels te voorkomen. Ze helpen producten langer houdbaar te blijven en hun werking te behouden. Naast cosmetica en verzorging kunnen parabenen ook voorkomen in speelgoed zoals verf, klei en slijm.
Hoe herken je parabenen in je verzorgingsproduct?
Parabenen kan je herkennen op de ingrediƫntenlijst als: Methylparabeen, Ethylparabeen, Propylparabeen, Butylparabeen, Methyl 4-hydroxybenzoaat, Ethyl 4-hydroxybenzoaat, Propyl 4-hydroxybenzoaat, Butyl p-hydroxybenzoaat.
Waarom zijn parabenen omstreden?
Hoewel parabenen effectief zijn als conserveermiddel, zijn ze omstreden omdat sommige studies suggereren dat ze het hormonale systeem kunnen beĆÆnvloeden. Daarom kiezen steeds meer merken voor parabeenvrije alternatieven, vooral in babyverzorging en natuurlijke cosmetica. Op dit moment is in ieder geval voor butylparabeen door middel van wetenschappelijk onderzoek vastgesteld dat het daadwerkelijk een hormoonverstorende stof is.
Bij normaal gebruik worden producten met parabenen als veilig beschouwd. Echter, propylparabeen en butylparabeen zijn niet toegestaan in persoonlijke verzorgingsproducten die bedoeld zijn voor de billetjes van kinderen jonger dan 3 jaar en die je niet afspoelt van de billen (zoals crĆØmes en lotions). Daarnaast kunnen sommige mensen, vooral bij een beschadigde huid, gevoelig reageren op parabenen. Dit kan leiden tot huidirritatie of jeuk. In dat geval is het aan te raden om een parabeenvrij product te kiezen.
Ftalaten zijn chemische stoffen die worden gebruikt om kunststoffen flexibel en duurzaam te maken. Ze komen vaak voor in producten zoals plastic verpakkingen, speelgoed, cosmetica, parfum, nagellak en sommige schoonmaakmiddelen.
Hoe herken je ftalaten?
Niet op elk product staat vermeld dat het ftalaten bevat. Let er daarom op dat babyās en jonge kinderen geen producten in hun mond stoppen die hier niet voor bedoeld zijn, aangezien deze mogelijk nog ftalaten kunnen bevatten. Door erop te sabbelen, kunnen ze deze stoffen binnenkrijgen.
Echter op de ingrediƫntenlijst van verzorgingsproducten kan je ze wƩl herkennen aan namen eindigend op -ftalaat of -phtalate.
Waarom zijn ftalaten omstreden?
Ftalaten zijn omstreden omdat sommige varianten in verband worden gebracht met hormonale verstoringen en mogelijke gezondheidsrisicoās, vooral bij babyās en jonge kinderen. Daarom kiezen steeds meer merken voor ftalaatvrije producten, vooral in babyverzorging en natuurlijke cosmetica. Sommige ftalaten kunnen de vruchtbaarheid beĆÆnvloeden, de ontwikkeling van de foetus verstoren en het hormoonsysteem verstoren. Zwangere vrouwen, babyās en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar voor blootstelling aan ftalaten. Daarom is het gebruik van bepaalde ftalaten wettelijk verboden binnen Europa of beperkt in diverse producten, zoals speelgoed en kinderverzorgingsproducten.
PEGās (Polyethyleenglycolen) zijn synthetische stoffen die vaak worden gebruikt in cosmetica en verzorgingsproducten als emulgator, oplosmiddel of verdikkingsmiddel. Ze helpen ingrediĆ«nten beter te mengen en zorgen ervoor dat producten zoals crĆØmes, shampoos en lotions een zachte en smeerbare textuur krijgen. PEGās binden vet, vuil en water effectief aan elkaar, waardoor producten eenvoudig met water kunnen worden afgespoeld. Handig in shampoos en dergelijke.
Hoe herken je PEGās?
Je herkent PEGās aan de naam Polyethyleenglycol op de ingrediĆ«ntenlijst. Ze worden ook vaak aangeduid als PEG opgevolgd met een cijfer. Veelvoorkomende varianten zijn PEG-7, PEG-40 en PEG-100.
Waarom zijn PEGās omstreden?
Hoewel PEGās op zichzelf niet schadelijk zijn, kan tijdens de productie 1,4-dioxaan ontstaan, een stof die volgens EU-richtlijnen kankerverwekkend is. Veel fabrikanten en leveranciers controleren de kwaliteit van het productieproces niet nauwkeurig, waardoor het eindproduct mogelijk verontreinigingen bevat. Je moet je dus afvragen of je dit zou willen in de verzorgingsproducten voor je baby en jezelf. Bovendien kunnen PEGās de huidbarriĆØre beĆÆnvloeden, wat effect kan hebben op een gevoelige en geĆÆrriteerde huid.
Sulfaten zijn een groep chemische verbindingen die vaak worden gebruikt als reinigings- of schuimvormende middelen in verzorgingsproducten zoals tandpasta, shampoo, douchegels, cosmetica en schoonmaakproducten. Sulfaten werken als detergenten, wat betekent dat ze vetten en vuil kunnen afbreken en reinigen.
Hoe herken je sulfaten?
De meest voorkomende sulfaten in shampoos, douchegels en andere verzorgingsproducten zijn Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) en Sodium Laurethsulfaat (SLES). Je kan ze dan ook op die manier herkennen in de ingrediƫntenlijst.
Waarom vermijden?
Sulfaten verwijderen naast vuil en vet ook de natuurlijke vetten van de huid en het haar. Dit kan leiden tot een jeukende en droge huid, geĆÆrriteerde hoofdhuid of droog en broos haar. Mensen met een gevoelige huid of huidziekte kunnen een verergering van hun huidklachten ervaren. In mond kan het aften en wondjes veroorzaken.
Siliconen in verzorgingsmiddelen zijn kunstmatige stoffen op basis van silicium die vaak worden toegevoegd aan huid- en haarverzorgingsproducten. Je vindt ze bijvoorbeeld ook in anti-luis shampoos. Ze zorgen voor een glad en zacht gevoel en vormen een dunne, ademende laag op de huid of het haar. Siliconen maken het haar glad, glanzend en minder pluizig. Ze werken ook als een soort beschermlaag tegen hitte van stylingapparaten. Siliconen leggen een laagje om elk haartje waardoor het haar direct dikker, glanzender en gezonder lijkt. Ze geven in huidverzorging de huid een zijdezacht gevoel en kunnen helpen bij het egaliseren van de huidtextuur. Daarom zitten ze vaak in primers en foundations. Ze helpen vocht vasthouden en beschermen de huid tegen invloeden van buitenaf.
Hoe herken je siliconen?
Je herkent siliconen in je verzorgingsproduct meestal aan namen die āmethiconeā of āsiloxaneā bevatten zoals bijvoorbeeld dimethicone.
Waarom vermijden?
Het eerste effect van siliconen lijkt mooi. Glanzende haren, gladde huid. Maar op de langere termijn kunnen siliconen je huid laten uitdrogen, je (hoofd)huid laten irriteren, er kan acne ontstaan en poriƫn kunnen ontsteken. Ook je haar wordt er op den duur niet gezonder van. Siliconen leggen een laagje om je haren, ze stapelen zich na elk gebruik op en sluiten de haarschacht uiteindelijk volledig af, waardoor het haar niet meer kan ademen en er geen voeding het haar meer kan binnendringen. Dit kan leiden tot onder andere een enorm vochttekort in je haren.
Naast het effect op je lichaam hebben siliconen ook nog een ander effect. Wanneer ze via het rioolwater wegsopelen, dan gedragen zich in feite als microplastics en kunnen het ecosysteem verstoren.
Kunstmatige geur- en kleurstoffen worden vaak toegevoegd aan verzorgingsproducten om ze aantrekkelijker te maken voor de consument. Hoewel ze de producten visueel en aromatisch aantrekkelijker kunnen maken, kunnen ze ook een aantal nadelige effecten op de gezondheid hebben.
EƩn van de grootste problemen met kunstmatige geurstoffen is dat ze vaak een mengsel van verschillende chemische stoffen bevatten, waarvan sommige bekende allergenen en irriterende stoffen zijn. Voor mensen met een gevoelige huid of allergieƫn kunnen deze geurstoffen ernstige huidreacties veroorzaken, variƫrend van milde roodheid en jeuk tot ernstige huiduitslag en ontstekingen. Bovendien kunnen sommige geurstoffen ook ademhalingsproblemen veroorzaken bij mensen met astma of andere ademhalingsaandoeningen.
Kunstmatige kleurstoffen, die in verzorgingsproducten worden toegevoegd om ze visueel aantrekkelijker te maken, kunnen ook schadelijk zijn. Sommige kleurstoffen zijn in verband gebracht met huidirritaties, allergische reacties en zelfs kankerrisicoās. Het vermijden van producten met kunstmatige kleurstoffen kan helpen om deze gezondheidsrisicoās te verminderen en de algehele gezondheid van je huid te verbeteren.
Bovenstaande stoffen komen in een verscheidenheid aan diverse verzorgingsproducten voor. Er zijn nog een aantal specifieke voorbeelden van ingrediƫnten die we mijden:
Aluminium werd lange tijd veel gebruikt in conventionele deodorants en anti-transpiranten. Het helpt zweetproductie te verminderen door tijdelijk de zweetklieren te blokkeren. Hoewel dit effectief lijkt, heeft het ook nadelen. Zweten is een natuurlijk proces waarmee je lichaam niet alleen vocht, maar ook afvalstoffen kwijtraakt. Door dit te onderdrukken, kan de balans verstoord raken.
Daarnaast groeit de bezorgdheid over mogelijke gezondheidsrisicoās van aluminiumverbindingen. Het zou wellicht in verband gebracht kunnen worden met (borst)kanker. Hoewel hier nog onderzoek naar loopt, kiezen veel mensen liever voor zekerheid. Een deodorant zonder aluminium biedt een natuurlijk en veilig alternatief, waardoor je lichaam op de normale manier kan blijven functioneren.
Titaniumdioxide is een middel dat als witte kleurstof in diverse producten kan voorkomen. Zoals in latex, in voedsel (snoep, kauwgum) maar ook in verzorgingsproducten zoals tandpasta en zonnebrand. In voedsel wordt titaniumdioxide aangeduid als E171. In verzorgingsproducten wordt het aangeduid als CI77891.
Titaniumdioxide wordt als veilig geacht voor producten op de huid. Bij het inademen is er de verdenking dat Titaniumdioxide kankerverwekkend is. In voedsel bestaat onduidelijkheid, vanaf 2022 is het echter verboden in voedsel. Voor tandpastaās lijkt het veilig te zijn. Echter wij kiezen ervoor om tandpastaās met titaniumdioxide niet in ons assortiment op te nemen omdat jonge kinderen soms tandpastaās inslikken.
Het is duidelijk dat niet alle verzorgingsproducten gelijk zijn. Terwijl veel producten beloven je huid te voeden en te beschermen, kunnen de ingrediĆ«nten die ze bevatten soms meer kwaad dan goed doen. Door bewust te worden van de schadelijke ingrediĆ«nten zoals parabenen, sulfaten, ftalaten, formaldehyde en kunstmatige geur- en kleurstoffen, kun je beter geĆÆnformeerde keuzes maken voor je verzorgingsroutine.
Het controleren van de ingrediƫntenlijsten op je verzorgingsproducten is een belangrijke stap in het beschermen van je huid en algehele gezondheid. Het vermijden van schadelijke chemicaliƫn en het kiezen voor natuurlijke alternatieven kan helpen om je huid gezond, gehydrateerd en stralend te houden. Bovendien draag je bij aan een betere wereld door producten te kiezen die veiliger zijn voor het milieu.
Gelukkig zijn er tal van veilige en effectieve natuurlijke alternatieven beschikbaar. Alle producten in ons assortiment baby- en kinderverzorging en verzorging voor mannen en vrouwen zijn vrij van bovengenoemde ingrediƫnten. Een geruststellend idee als het om de gezondheid van je kindje of van jezelf gaat!