Ben je zwanger? Van harte gefeliciteerd! Een bijzondere tijd breekt aan. Ben je bezig met je baby uitzet? Dan is het handig om ook alvast een voorraadje luiers aan te schaffen voor je bevalling. Het is dan logisch om met maat 1 te starten. Deze luiermaat heeft een gewichtsaanduiding van 2-5 kg. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe zwaar je baby bij de geboorte is én wat het postuur is van je kindje hoe lang je met maat 1 door kunt blijven gaan. Het kan dan ook geen kwaad om naast enkele pakken maat 1 ook tegelijk maat 2 in huis te hebben. Want het kan zomaar zijn dat je al heel gauw een stapje groter gaat. (Overigens mag je gesloten pakken luiers die je bij ons aangeschaft hebt altijd retourneren, ook al is de retourtermijn verlopen.)
De eerste dagen in de kraamtijd zal je voor of na elke voeding een luierverschoning doen. Reken dus gerust op 7-8 luiers per dag, dus zo’n 50-60 per week. Hoeveel je van tevoren in huis haalt ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. Maar als je meerdere pakken aanschaft scheelt dat weer sjouwen of (online) shoppen in je kraamtijd.
Wist je trouwens dat we heel handige startpakketten met ecologische luiers en plasticvrije babydoekjes hebben? Check daarvoor het Pingo luierpakket voor de eerste maand en het Pingo luierpakket voor de eerste twee maanden.
Elke maat luier heeft een bepaalde gewichtsrange. En zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien zit er tussen de diverse maten een overlap qua gewichtsaanduiding.
Of een luier mooi past is niet alleen afhankelijk van het gewicht. Want een lange dunne baby kan even zwaar zijn als een korte vollere baby. Dus het postuur van je kindje is ook van belang.
Daarnaast is het absorptievermogen natuurlijk ook niet onbelangrijk. Er kan een moment komen dat je kindje zulke grote plassen krijgt dat de luier in een ‘passende’ maat het niet mooi meer absorbeert.
Een maataanduiding is dus een mooi startpunt, maar je zult wellicht toch op een gegeven moment overgaan naar een andere maat terwijl dat volgens de gewichtsaanduiding nog niet zou hoeven.
Zo gebruik ik bijvoorbeeld bij mijn jongste die 15 kg is al een heel tijdje maat 6, terwijl hij theoretisch nog in maat 4 of 5 zou passen. Echter qua absorptie was het in de nacht niet voldoende. Bovendien een buikslaper met de knieën onder de buik. Je raadt het al wel: elke ochtend de romper op zijn buikje nat. Nu met maat 6 is dat geen issue meer.
Het is tijd om een andere maat te kiezen wanneer de pasvorm of absorptievermogen onvoldoende is. Dat merk je gauw genoeg doordat er lekkage optreedt ook al zit de luier mooi om het lichaam.
Wanneer de pasvorm niet goed is merk je dat doordat je de luier niet meer goed aansluitend dicht kan doen (bij een te kleine maat), of er zal teveel ruimte rondom beentjes open blijven (bij een te grote maat).
Een open deur: wanneer de luier vol is. En wanneer je kind gepoept heeft.
Vaak hebben de luiermaten 1 en 2 een urine indicator streepje waaraan je kan zien of je baby geplast heeft. Wanneer deze helemaal blauw verkleurd dan is het tijd om te verschonen. Als je kindje ouder wordt voel en zie je gauw genoeg dat de luier gevuld is en het tijd om te verschonen is.
Gemiddeld verschoon je baby’s zo’n 7 keer per dag, wanneer je kindje richting peuter leeftijd gaat zal dat ongeveer 5 maal zijn. Uiteraard zijn dit ook weer gemiddelden. Heb je een kindje dat veel drinkt? Dan zie je dat in het aantal volle luiers terug.
Je hoeft helemaal niet over te stappen naar luierbroekjes. Een luier volstaat op zich prima.
Echter een luierbroekje kan in de periode van zindelijk worden een handig hulpmiddel zijn als oefenbroekje. Je kindje kan zo wennen om zelf een broekje aan en uit doen en zelf op het potje gaan. Maar het kan ook een fijne back-up zijn als je kind al zindelijk is. Als een broekje die kleine ongelukjes opvangt.
Een reguliere wegwerpluier bestaat voor het grootste deel uit een absorberende kern. Vaak is dat afkomstig van cellulose (houtpulp). Soms ook van bamboe of hennepvezels. In deze kern zitten ook Super Absorberende Polymeren (SAP). Deze SAP in korrel- of poedervorm zijn in staat om 300 x hun eigen gewicht in vocht te absorberen en vast te houden. Een mooie eigenschap en daarom natuurlijk aanwezig in luiers (en overigens ook in maandverbanden en incontinentiemateriaal). Verder bevatten de luiers polyethyleen, polypropyleen en/of andere kunstmatige stoffen.
Voordat de eerste wegwerpluiers het licht zagen waren onze voorouders op stoffen en doeken met spelden aangewezen. En veel eerder, in de oudheid hadden ze weinig anders aan keuze dan bladeren, dierenvellen en dergelijke.
De eerste wegwerpluiers zijn ontstaan zo rond het midden van vorige eeuw. Omdat een luier in de volksmond vaak een pamper wordt genoemd, zou je wellicht denken dat Pampers het eerste merk was dat de luier op de mark bracht maar dit is niet zo. De eerste wegwerpluier leek bovendien ook zeker niet op de luier van nu. Een Amerikaanse moeder (Marion Donovan) bedacht en maakte een soort waterdicht broekje van plastic stof. Het duurde even, maar in de jaren daarna hebben de wegwerpluiers een vlucht in ontwikkeling genomen en zijn ze tegenwoordig niet meer weg te denken in de babyverzorging.
Nee, er zitten teveel kunststoffen in om te composteren.
Luiers kunnen technisch gezien gerecycled worden. Echter er is nauwelijks capaciteit in Nederland voor de uitvoering ervan. Zie ook ons blog over ecologische wegwerpluiers.
Daarvoor verwijs ik graag naar ons andere blog: over wasbare luiers in vergelijking met wegwerpluiers.