Natuurlijk. Dat klinkt lekker. Maar is er nou echt veel verschil in natuurlijke verzorging of verzorgingsproducten van reguliere merken? Is een natuurlijke babyshampoo nou persé beter dan een babyshampoo van een regulier merk? Bevat het niet gewoon dezelfde soorten ingrediënten en worden we onder het mom van termen zoals ‘natuurlijk’ en ‘natural’ voor de gek gehouden?
Is er sprake van ‘greenwashing’ of zijn er echt wel grote verschillen?
We kozen voor een vergelijking van Oh-lief Natural Baby Shampoo & Wash en een zeer bekend A-merk voor babyverzorging: de Zwitsal babyshampoo. En we zetten van beiden de ingrediënten op een rijtje.
* gecertificeerde biologische ingrediënten
** van nature voorkomend in etherische oliën
(tekst gaat verder onder afbeeldingen)
Oh-lief gebruikt de volgende ingrediënten in hun babyshampoo vanwege de verzorgende eigenschappen:
Ingrediënten die voor hun schuimende en reinigende eigenschappen worden gebruikt:
Ingrediënten die fungeren als verdikkingsmiddel, conserveermiddel of emulgator:
Plantaardige geurstoffen afkomstig van etherische oliën:
Zwitsal geeft op hun eigen website aan dat de volgende ingrediënten in de shampoo gebruikt worden vanwege de verzorgende en beschermende eigenschappen van desbetreffende stoffen:
De volgende stoffen worden gebruikt vanwege hun schuimende en mild reinigende eigenschappen:
Ingrediënten die fungeren als verdikkingsmiddel, conserveermiddel of emulgator:
Dan verder nog als geurstof:
Laten we voorop stellen dat alle verzorgingsproducten die in Nederland verkocht worden uitsluitend ingrediënten mogen bevatten die door de EU zijn goedgekeurd. En in vergelijking met andere werelddelen is die selectie van toegestane ingrediënten in Europa behoorlijk streng.
Maar toch zijn er wat opvallende dingen. Sowieso moet je je afvragen waarom je je baby aan zoveel (onnodige?) stoffen bij het A-merk zou willen blootstellen. Daarnaast een paar opvallende ingrediënten bij het A-merk:
De natuurlijke Oh-lief Shampoo laat gelukkig een heel ander plaatje zien met de ingrediënten. Allen zo natuurlijk en biologisch mogelijk.
Wil je je eigen verzorgingsproducten ook eens tegen het licht houden en ze screenen op onaangename stoffen? Voor microplastics kan je daarvoor heel makkelijk de Beat the Microbeat app van The Plastic Soup Foundation gebruiken. Met de camerafunctie scant deze app de ingrediënten lijst van je verzorgingsproduct. Hierna laat hij de ingrediënten zien waarvan zij hem classificeren als microplastic of als een ‘septical ingrediënt’.
Verder kan je op de website van het Environmental Working Group (EWG) zoeken op de schadelijkheid van ingrediënten. Het EWG is een Amerikaans instituut dat onder andere stoffen screent en dan met een cijfer van 1-10 geven de mate van schadelijkheid geeft. Een handige database om gebruik van te maken!