De wegwerpluier. Niet weg te denken uit het gezin met jonge kinderen. Toch? De wegwerpluier is een van de meest “onmisbare” uitvindingen van de afgelopen decennia. Een hele verbetering ten opzichte van wasbare luiers toch? Maar het verschonen van baby’s dat wat duizenden jaren lang geen issues opleverde is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp als het om duurzaamheid gaat. Terug naar wasbare luiers dan maar. Of is er een tussenoplossing voor als dat een brug te ver is voor je? En daar komt de ecologische wegwerpluier om de hoek kijken.
Maar wat is een ecologische luier en wat is het verschil met normale wegwerpluiers? We zetten een aantal vragen en antwoorden op een rijtje!
Er zijn meerdere factoren waardoor de wegwerpluier een niet zo’n duurzaam product is.
Productie en materiaal
Zowel de productie van luiers als de gebruikte materialen in luiers zijn in een bepaalde mate belastend voor het milieu. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van vele processen, waaronder ook chemische. Bovendien kost de productie veel energie.
Luiers bestaan voornamelijk uit pulp, meestal van hout. Dit wordt gebruikt als absorberend bestanddeel in de luier. Voor de productie van houtpulp worden bomen gekapt. Dit draagt bij aan ontbossing als dat niet op een duurzame manier gebeurt. Dit draagt bij aan de CO2-uitstoot.
Daarbij bevatten wegwerpluiers vaak kunststoffen, zoals polyethyleen en polypropyleen, die niet biologisch afbreekbaar zijn. Ook worden er tijdens de productie van wegwerpluiers chemische middelen gebruikt. Als absorberende kern wordt er gebruik gemaakt van Super Absorberende Polymeren (SAP’s). Deze korrels zijn afkomstig van ruwe olie en worden vanwege hun absorptie vermogen gebruikt in luiers. Ze kunnen 300 x hun eigen gewicht in vocht opnemen en vasthouden.
Afval
Wegwerpluiers vormen een groot deel van het huishoudelijk afval. De Future Diaper Project in Amsterdam berekende dat 8% van het huishoudelijk afval bestaat uit luiers. Wanneer je kindje rond zijn 3e levensjaar zindelijk is verbruik je zo’n 5500-6000 luiers. In veel landen worden luiers verbrand of komen ze op stortplaatsen terecht. Dit afval veroorzaakt methaanuitstoot bij ontbinding (een krachtig broeikasgas) en leidt tot andere milieuproblemen, zoals vervuiling van de bodem en het grondwater door chemicaliën en microplastics.
Een ecologische luier is een wegwerpluier die is ontworpen met meer aandacht voor het milieu. Er worden over het algemeen meer natuurlijke materialen gebruikt en duurzamere methodes gekozen om te fabriceren. Dit is de voornaamste reden om te kiezen voor ecologische wegwerpluier.
Natuurlijke materialen & duurzamere opties
Ecologische luiers bevatten vaak een groter percentage aan biologisch afbreekbare materialen dan de reguliere pampers. En daarbij worden er ook duurzamere keuzes gemaakt. Zo maken veel ecologische luiermerken gebruik van houtpulp uit gecertificeerde duurzaam beheerde bossen. Zo gaan er geen bomen verloren zonder een dubbele hoeveelheid terug te planten.
Gerecyclede materialen
Sommige fabrikanten maken gebruik van gerecyclede materialen zoals bioplastics in hun luiers of in de verpakkingen. Dit scheelt veel gebruik van nieuwe grondstoffen.
Geen schadelijke chemicaliën in contact met je baby
Veel ecologische luiers vermijden het gebruik van chemicaliën zoals chloor, parfums en lotions in de luiers die de huid kunnen irriteren en schadelijk kunnen zijn voor het milieu.
Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat alle wegwerpluiers in een bepaalde mate schadelijke elementen bevatten. Echter deze zijn bij ecologische luiers in zo’n kleine hoeveelheid aanwezig dat ze verwaarloosbaar zijn. Daarom is het zo belangrijk dat daar controle instellingen en certificeringen voor zijn zoals het OEKO-tex STANDARD100 programma.
Duurzame productieprocessen
Veel van de ecologische merken luiers zijn naast het milieubewuster gebruik van materialen ook bewuster bezig met de productie. Vaak wordt er minder energie verbruikt en minder schadelijke stoffen uitgestoten in vergelijking met reguliere wegwerpluier.
Zoals benoemd wordt het milieu minder belast door duurzamere productieprocessen of door de gecompenseerde uitstoot. Er worden natuurlijkere materialen gebruikt en minder chemische stoffen gebruikt. Dit laatste is zowel voor het milieu als voor je kindje een belangrijk voordeel!
Elementair Chloorvrij (ECF) bleken is een methode waarbij geen chloor maar chloordioxide wordt gebruikt om te bleken.
Totaal chloorvrij gebleekt (TCF) betekent dat de luier op een milieuvriendelijkere methode is gebleekt zonder het gebruik van enig chloor of chloorverbindingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van waterstofperoxide, ozon en zuurstof. Dit proces wordt gebruikt om het effect op het milieu te minimaliseren. En met name om de vorming van schadelijke bijproducten, zoals dioxines, te voorkomen. Dit is veiliger voor mens en milieu.
Totaal Chloorvrij bleken is dus strenger en duurzamer. Altijd goed om te letten of je luiers TCF zijn gebleekt!
Verpakkingen van ecologische luiers bevatten vaak termen als ‘Eco’, ‘Natural’, ‘Biologisch’ en dergelijke. Maar ook al staan deze termen groot op de verpakking, niet altijd betekent het ook dat de luier heel ecologisch is. Altijd goed om verder te kijken of je bijvoorbeeld keurmerken ziet die bepaalde garanties geven.
Zo zijn er diverse keurmerken die garanderen dat er op milieuvriendelijke wijze is geproduceerd zoals bijvoorbeeld: NatureMade, NordicSwan Ecolabel, EU ecolabel en MyClimate.
Keurmerken die aantonen dat er duurzame bestanddelen zijn gebruikt en onschadelijke stoffen zijn gebruikt zijn bijvoorbeeld FSC, I’m Green Plastic en OEKO-tex STANDARD, UV-compost etc.
Over het algemeen zijn deze luiers inderdaad wat duurder in aanschaf. Tenminste als je ze vergelijkt met de huismerken in de aanbieding. Daar kan geen ecologische luier tegenop qua prijs. Dit komt doordat de investeringen en moeiten voor duurzamere productie en duurzamer materialen simpelweg meer geld kosten. Er zijn echter ook A merken van reguliere luiers die qua prijs op gelijk niveau als bijvoorbeeld onze Pingo luiers zitten.
Daar kunnen we kort over zijn: Nee! Er bestaat geen wegwerpluiers die alleen maar uit natuurlijke materialen bestaan. Voor zover wij weten bevatten alle wegwerpluiers kunststoffen en SAP korrels. Hoeveel bepaalde merken ook claimen dat ze “groen”, “natuurlijk”, “biologisch” of “biobased” zijn.
Lees goed wat er bijvoorbeeld op de website van een luiermerk staat. Als er bijvoorbeeld staat: “100% biologische en natuurlijke materialen op baby’s huid” dan is dat ook wat ze bedoelen. Het toplaagje van de luier zal uit biologische materialen bestaan. Maar ook in die luier zitten niet-natuurlijke en niet-biologische materialen. Laat je dus niet om de tuin leiden.
Nee, niet volledig en zeker niet in de thuiscompost.
Ooit werden er in de Flevopolder luiers met het GFT afval ingezameld om zo gecomposteerd te worden. Echter bleek er teveel plastic in te zitten waardoor het compost vervuilde. Bovendien hoort menselijke ontlasting niet op de composthoop. Inmiddels zijn er wel fabrikanten die proefdraaien met het composteren van luiers. Maar ook ecologische luiers bevatten niet natuurlijke materialen die niet gecomposteerd kunnen worden.
Ja, dat kan. Maar dat geldt ook voor normale wegwerpluiers. Echter is er in Nederland nauwelijks capaciteit om dit te realiseren. Een aantal jaren geleden is er in de omgeving van Nijmegen een fabriek opgezet voor het recyclen van luiers. De techniek hiervoor is dat luiers onder hoge druk verhit worden, ze smelten als het ware. Hierdoor worden bacteriën gedood en medicijnresten vernietigd. Wat overblijft is een vloeibare massa met een laagje kunststof. Dit kunststof kan weer gebruikt worden als grondstof voor bijvoorbeeld bloempotten, dashboards enz. Verder wordt er papierpulp uit gewonnen en blijft er mest en biogas over. Door luiers te recyclen wordt er per 100.000kg luierafval 899kg CO-2 bespaart. (Meer weten? zie hun website)
Wellicht is het je bekend dat we importeur en groothandel van Pingo Ecologische Luiers zijn. Daarom zetten we Pingo graag even in het zonnetje!
Natuurlijke materialen
Ruim 40% van de Pingo luier bestaat uit biobased materiaal. De absorberende kern van de luier bestaat uit FSC gecertificeerd houtpulp. Dat wil zeggen dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bosbouw. Er gaat dus geen bos verloren door het gebruik van deze luiers.
Gerecyclede materialen
De buitenzijde luier bestaat uit bioplastic en de verpakking bestaat voor meer dan 85% uit hergebruikt materiaal.
Klimaat en energie
De uitstoot van de fabricage van de luiers wordt gecompenseerd door gecertificeerde klimaatprojecten. De luier is hierdoor klimaatneutraal geproduceerd.
Er wordt gebruik gemaakt van ecologische groene stroom. Dat betekent dat er niet alleen gebruik gemaakt wordt van hernieuwbare energie, maar dat er verder ook aandacht is voor en geïnvesteerd wordt in het ecosysteem rondom de energie centrales.
Gezondheid voor je baby
Pingo Luiers zijn onschadelijk voor je baby. Ze zijn totaal chloorvrij gebleekt, bevatten geen latex, lotion of parfum. De OEKO-tex certificering garandeert dat je kindje niet in contact komt met schadelijke stoffen. Daarbij zijn de luier veelvuldig dermatologisch excellent getest door Dermatest.