Shape Shape arrow-leftarrow-rightchevron_right chevron_right chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closeGroup plussearch-glass Group 31 shopping_basket favorite third whatsapp kopie whatsapp

 

 

Wat is de functie van zilver voor je lichaam?

 

Zilver is al duizenden jaren een geliefd metaal. Van sieraden tot elektronica en zelfs geneeskunde – dit glanzende element speelt een veelzijdige rol in ons dagelijks leven. Maar wat is zilver precies? Wat maakt het zo bijzonder? En waarvoor gebruiken we het allemaal? En vooral: waarom wordt het gebruikt in de producten die wij verkopen voor jonge moeders?

In dit blog duiken we dieper in de wereld van zilver.

Want wat is zilver eigenlijk?

Zilver is een scheikundig element met het symbool Ag, afkomstig van het Latijnse woord Argentum. Het atoomnummer is 47. Zilver is een edelmetaal en komt van nature voor in de aardkorst. Het ontstaat diep onder het aardoppervlak door ingewikkelde geologische processen. In vulkanische gebieden, waar magma uit de aardkorst omhoogkomt en diverse mineralen meeneemt, vindt de vorming van dit edelmetaal plaats. Terwijl het magma afkoelt, slaan metalen zoals zilver neer en worden ze afgezet in het omringende gesteente.

Zilver wordt gewonnen uit ondergrondse mijnen of uit mijnen aan de oppervlakte. Na de winning wordt het zilverhoudende erts verwerkt in een smelterij. Hier wordt het zilver gescheiden van andere metalen door middel van chemische processen.

 

 

In zuivere vorm is zilver een wit glanzend metaal. Het is een van de edelmetalen, net als goud en platina, en wordt al sinds de oudheid gewonnen en gebruikt.

Zilver wordt voor gebruik vaak vermengd met een ander metaal zoals koper, dit noemen ze sterling zilver. Een verhouding die veel gebruikt wordt is 92,5% zilver met 7,5% ander metaal, dit wordt dan dus 925 sterling zilver genoemd. Door het vermengen van zilver met een ander metaal ontstaat een harder product dat beter bruikbaar is voor bijvoorbeeld sieraden of bestek etc. Puur zilver wordt 999 zilver genoemd en is veel zachter en voor veel doeleinden ongeschikt.

Eigenschappen van zilver

Zilver heeft enkele unieke eigenschappen die het onderscheiden van andere metalen:

  • Uitstekende geleider: Zilver is de beste elektrische geleider van alle metalen. Geen enkel ander metaal geleidt elektriciteit zo goed.
  • Warmtegeleiding: Ook op het gebied van warmtegeleiding staat zilver bovenaan.
  • Glans en reflectie: Zilver reflecteert licht zeer efficiënt, wat het ideaal maakt voor spiegels en optische toepassingen.
  • Buigzaamheid: Zilver is relatief zacht en goed te bewerken, waardoor het makkelijk te vormen is tot sieraden of munten.
  • Antibacteriële werking: Zilver heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen en heeft het vermogen vele ziekteverwekkende micro-organismen te doden. Dit maakt het uitermate nuttig in de gezondheidszorg en tevens voor onze doelgroep: jonge moeders!

 

Toepassingen van zilver

Zo zie je dat zilver vele eigenschappen heeft en heel veelzijdig is. Daarom zie je het metaal op vele verschillende plekken terug. Een overzichtje van de belangrijkste toepassingen:

  1. Sieraden en Zilverwerk: misschien wel de bekendste toepassing. Zilver wordt al eeuwen gebruikt voor ringen, kettingen, bestek en decoratieve objecten. Meestal gaat het om 925 sterling zilver (92,5% zilver en 7,5% koper) omdat puur zilver te zacht is voor dagelijks gebruik.
  2. Elektronica: door zijn uitstekende geleidbaarheid wordt zilver veel gebruikt in elektronische componenten, zoals schakelaars, connectoren, printplaten en zelfs zonnecellen.
  3. Geneeskunde: zilver wordt ingezet in wondverbanden, katheters en coatings vanwege zijn bacteriedodende werking. Ook zilverionen worden gebruikt om infecties te bestrijden.
  4. Traditionele fotografie: in de analoge fotografie werd zilverhalogenide gebruikt in filmrolletjes en fotopapier. Deze toepassing is afgenomen door de opkomst van digitale fotografie.
  5. Spiegels en Optica: zilver wordt nog steeds gebruikt voor hoogwaardige spiegels vanwege zijn uitstekende reflectievermogen.
  6. Beleggingen: net als goud wordt zilver beschouwd als een veilige investering.

Het gebruik van zilver voor jonge moeders

Zoals gezegd heeft zilver krachtige antibacteriële, antivirale en schimmeldodende eigenschappen. Dit maakt het een effectief middel in de gezondheidszorg én in de kraamtijd. Want voor jonge moeders is het een natuurlijk middel bij het voorkomen en de ondersteuning van borst- en tepelproblemen. Het helpt aan het herstel van de gevoelige huid rond de tepels, zonder het gebruik van zalfjes of medicijnen. Zilver kan helpen spruw, ontstekingen en gevoelige huid te voorkomen.

En hoe pas je dat dan toe zal je je afvragen? Het meest simpele is door het gebruik van zilveren zoogkompressen en zilveren tepelhoedjes (ook wel zilverkapjes genoemd) dat een opvallende en steeds populairdere toepassing van zilver is in de borstvoedingszorg. Deze producten bieden een natuurlijke en veilige oplossing voor tepelproblemen bij moeders die borstvoeding geven.

 

Hoe werkt dat een zilveren zoogkompres?

Een zilveren zoogkompres is niets anders dan een wasbaar zoogkompres waarin zilveren draden geweven zijn. Het zoogkompres plaats je tussen de voedingen door over je tepel en tepelhof in je beha. Op die manier kan het zijn werking doen. Een zilveren zoogkompres is wasbaar en dus veelvuldig opnieuw te gebruiken.

 

Hoe werken zilveren tepelhoedjes?

Eigenlijk kunnen we zilveren tepelhoedjes beter zilveren tepelkapjes of zilverkapjes noemen. Een gewoon tepelhoedje is namelijk een siliconen hulpmiddel dat je tijdens het voeden als een hoedje (met kleine gaatjes) over de tepel plaatst om je baby aan de borst te laten drinken. Dit in tegenstelling tot een zilveren tepelkapje die je tussen de voedingen door over je tepel en tepelhof plaatst. Op die manier kan het zilver tussen de voedingen door wondjes en kloofjes helpen genezen, irritaties en ontstekingen verminderen, schimmelinfecties als spruw of bacteriële infecties tegengaan én het helpt de huid schoon te houden wat belangrijk is voor het herstel.

Let erop dat als je een zilveren tepelkapje aanschaft dat je kiest voor 925 sterling zilver en geen 999 sterling zilver. Een 999 sterling zilveren tepelkapje is zacht en buigt veel sneller.

Zilverkapjes gaan eindeloos mee, een erg duurzaam product. Geef je geen borstvoeding meer en heb je de zilverkapjes niet meer nodig dan zou je kunnen overwegen om ze om te laten smelten tot een mooi (moedermelk)sieraad. Een prachtig blijvend aandenken aan die bijzondere periode.

 

En wat is zilverspray of colloïdaal zilver?

Zilverspray of colloïdaal zilver is water waarin microscopisch kleine deeltjes (nano) zilver ‘opgelost’ is. Dit wordt inwendig of uitwendig gebruikt vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende werking ervan. Van uitwendig gebruik kan worden aangenomen dat het veilig is, echter inwendig gebruik wordt ontraden door officiële instanties zoals het RIVM omdat onduidelijk is welk effect het middel heeft op je gezondheid. Deze vindt je dan ook niet in ons assortiment.

 

Tot slot

Zilverproducten kunnen tijdens je borstvoedingsperiode een waardevolle ondersteuning zijn. Of je nu last hebt van pijnlijke tepels, kloofjes, of simpelweg je huid wilt beschermen en sneller wilt laten herstellen, zilveren tepelkapjes en zilveren zoogkompressen bieden een veilige, natuurlijke, antibacteriële oplossing zonder dat je telkens iets hoeft aan te brengen of af te spoelen.

Let op! Zilver werkt ondersteunend, maar bij ernstige ontsteking of pijn is het altijd verstandig om een lactatiekundige of arts te raadplegen!

 

 

De waardering van www.purestart.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 198 reviews.