Shape Shape arrow-leftarrow-rightchevron_right chevron_right chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closeGroup plussearch-glass Group 31 shopping_basket favorite third whatsapp kopie whatsapp
Vroeg of laat komt er een moment dat je met je kleintje wilt zwemmen. En wat is er nou heerlijker dan dat? De meeste baby’s worden er helemaal relaxt en blij van. Tijd voor een zwemluier! Maar welke? Hoe werken die wasbare zwemluiers? En wat is het verschil met wegwerp zwemluiers?

Wat is een zwemluier?

Een zwemluier is een luier die speciaal ontworpen is om mee te zwemmen. Je gebruikt hem in het zwembad, in het zwemwater buiten maar ook bijvoorbeeld de babyspa. Zwemluiers zijn een uitkomst voor kinderen die nog niet zindelijk zijn. Het idee van een zwemluier is namelijk dat het ontlasting een tijdje opvangt zodat je tijd hebt je kindje uit het zwemwater te halen en te verschonen. Er zijn zowel disposable (=wegwerp) zwemluiers op de markt als wasbare zwemluiers.

 

Wat is het verschil tussen een wasbare zwemluier en een gewone zwemluier?

Een wasbare zwemluier is (de naam zegt het al) een zwemluier die veelvuldig uitwasbaar en herbruikbaar is. Dus eigenlijk een zwembroekje voor de kinderen die nog niet zindelijk zijn. Een wasbare luier is heel vaak te gebruiken. Dit in tegenstelling tot een wegwerp zwemluier die je steeds opnieuw moet aanschaffen. Dit scheelt nogal de hoeveelheid afval en kosten. Dus als je vaker dan een paar keer zwemt met je kindje, dan is een wasbare zwemluier een heel gunstig alternatief voor milieu en je portemonnee.

Bovendien heeft een wegwerp zwemluier net als een gewone wegwerpluier een absorberende kern. Als je kindje het water in gaat zuigt deze zich direct vol water. Je kindje krijgt zo een heel gewicht mee te dragen. Helemaal niet fijn!

 

En wat is het verschil tussen een wasbare zwemluier en een gewone zwembroek?

Je vraagt je misschien af waarom je dan niet voor een gewoon zwembroekje zou gaan voor je baby of peuter. Het verschil van een wasbare zwemluier met een gewone zwembroek is dat een gewone zwembroek niet is ontworpen om ontlasting op te vangen. Wanneer je kindje dus poept is de kans heel groot dat dit direct langs de pijpjes naar buiten dwarrelt. Om deze reden zit een wasbare zwemluier strakker om het lichaampje (en vooral de bovenbeentjes) dan een zwembroek voor oudere kinderen.

 

Kan ik een wasbare luier als zwemluier gebruiken?

Een wasbare luier bestaat uit absorberend materiaal. Deze zuigt zich direct vol met water en absorbeert dan niks meer. Een wasbare luier is dus niet als zwemluier te gebruiken.

 

Houdt een wasbare zwemluier urine en ontlasting vast?

Nee. Urine hou je niet tegen met een zwemluier. Niet met een wasbare maar ook niet met een wegwerp zwemluier. Deze is namelijk vaak al zo verzadigd met zwemwater dat er geen urine meer bij kan. Gelukkig is de desinfectie in een zwembad wel op een plasje van je kleintje berekend. En wat betreft de poep? Die wordt dus in eerste instantie opgevangen. Maar! Als je merkt dat je kleintje gepoept heeft, wacht dan niet te lang. Want uiteindelijk lost ontlasting op in het water en gaat alsnog lekken door de luier heen. Wees vooral alert bij losse ontlasting, dat lekt natuurlijk sneller dan harde ontlasting.

 

Kan ik een absorberende inlegger gebruiken in een wasbare zwemluier?

Natuurlijk kan dat, maar het heeft weinig zin. Net als een gewone luier zuigt dit materiaal zich vol water en heeft dan helemaal geen functie meer. Het geeft alleen extra gewicht aan je kleintje mee. Waardoor drijven en spelen bemoeilijkt wordt.

 

Hoe verschoon je je kindje?

De luier houdt ontlasting tegen, als het tijd is om je kindje te verschonen leeg je de luier boven het toilet. Spoel de luier daarna goed uit onder water en bewaar hem in een wetbag of zak. Daarna trek je je baby een schone zwemluier aan. Het is daarom handig om 2 zwemluiers te hebben.

Hoe moet ik een zwembare luier uitwassen?

Na gebruik spoel je een zwemluier goed uit onder water zodat zout, chloor er goed uit zijn. Daarna kan de zwemluier in de wasmachine op lage temperatuur. Kijk op het was etiket voor adviezen. Doe de zwemluier niet in de droger.

 

Welke maat zwemluier moet ik kiezen?

De zwemluiers hebben een maataanduiding met een gewicht. Maar dit is een indicatie. Want een gewicht zegt natuurlijk niet alles over de omvang van een buikje en beentjes. Het belangrijkste is dat de zwemluier goed aansluit. Om het buikje, maar vooral om de benen en liezen, want dat is de plek waar ontlasting het meest langs zal gaan lekken. Een zwemluier moet je dus niet te los en ‘op de groei kopen’. De Imse Vimse zwemluier met trekkoordjes is dat je ze makkelijk passend maakt rond beentjes en buikje.

 

Welke verschillen zijn er qua zwemluier?

Er zijn sowieso heel veel leuke hippe dessins en kleuren zwemluiers. Genoeg te kiezen voor zowel jongens als meisjes. Daarnaast zijn er verschillende modellen. De hoge broekjes van Imse Vimse zijn heel fijn voor de allerkleinsten, ze sluiten mooi hoog om het buikje.

Daarnaast zijn er zwemluiers met en zonder knoopjes. De zwemluiers van Popolini hebben een knoopsluiting links en rechts. Je kan deze sluiten en dan aantrekken als een broekje maar je kan hem dus ook als een luier omdoen en verschonen.

Imse Vimse heeft zowel zwemluiers met knoopsluiting aan één zijde, als ‘optrek’ broekjes zonder sluiting.

Wasbare roze zwemluier met hoge taille.

 

Waar zijn zwemluiers van gemaakt?

Wasbare zwemluiers zijn gemaakt van polyester, soms gemixt met elasthan. De luiers van Imse Vimse hebben een buitenlaag van waterafstotend PUL.

 

En welke zwemluier kies ik nu het best?

Tja, dat is natuurlijk heel persoonlijk. Kijk wat je praktisch vindt. Wel of geen knoopsluiting. Wel of geen optrekbroekje. En niet onbelangrijk (het oog wil ook wat): welk dessin vind je leuk? Er is genoeg te kiezen!

 

Op naar een zonnige zomer!

De waardering van www.purestart.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 147 reviews.