Shape Shape arrow-leftarrow-rightchevron_right chevron_right chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closeGroup plussearch-glass Group 31 shopping_basket favorite third whatsapp kopie whatsapp

 

 

Heilwol of vette wol. Wat is het en waar gebruik je het voor?

Heilwol of vette wol is een traditioneel middel dat al eeuwenlang gebruikt wordt voor verschillende toepassingen. Heilwol wordt ook wel genezende of helende wol, vette wol, vetwol, ruwe wol of natuurwol genoemd. Allemaal termen voor hetzelfde product.

Heilwol is een natuurlijk product dat afkomstig is van schapenwol. Deze wol is na het scheren gewassen, gekaard (karen: ontwarren) en soms licht vervilt, maar verder onbehandeld. Het behoudt hierbij zijn natuurlijke lanoline (wolvet), dat therapeutische eigenschappen heeft.

Heilwol is overigens niet hetzelfde als wolvlies. Deze laatste is ook een gekaarde wol maar is veel vaster waardoor het goed te gebruiken in wikkels.

 

Wat is de werking van heilwol?

Door gebruik van heilwol op de huid ontstaat er een luchtlaagje op de huid. Het zorgt er daardoor dat de geïrriteerde en gevoelige huid niet wordt afgesloten maar kan blijven ventileren. De vette wol verwarmt de huid en tevens absorbeert het zweet en ander vocht. Het heeft een antibacteriële werking en de lanoline in de wol verzacht en verzorgt de huid.

 

Waarvoor kan je heilwol gebruiken?

Dit zijn de meest voorkomende toepassingen:

  • Genezing van huidirritaties
    • Ondersteuning bij borstvoeding: moeders die borstvoeding geven kunnen heilwol gebruiken om pijnlijke tepels te beschermen en te genezen.
    • Gevoelige babybillen, luieruitslag kan verholpen en verzacht worden met de wol.
    • Rode huidplooitjes van je baby: liezen, hals en oksels zijn van die plekjes die nog al eens rood geïrriteerd zijn. Een plukje heilwol erop doet wonderen!
    • Geïrriteerd naveltje van je baby.
    • Kleine schaafwondjes rondom je vagina.
  • Oorverzorging
    • Heilwol kan in het oor worden gebruikt om oorinfecties te behandelen of oorpijn te verminderen.
  • Gewrichtspijn
    • De genezende heilwol biedt zachte warmte en ondersteuning voor spieren en gewrichten en helpt pijn of stijfheid te verlichten.
  • Blaarpreventie
    • Heilwol wordt door fervente wandelaars in de sokken gedragen ter preventie van blaren op de voeten. Heilwol wordt dan vaak verkocht onder de naam wandelwol, loperswol of anti-drukwol.

 

Hoe gebruik je de heilwol?

Het gebruik van de heilwol is heel makkelijk. Je trekt een plukje van de wol en legt dat op de aangedane huid. Daar overheen draag je dan gewoon je beha, de luier, sok of waar je het ook maar toepast. Gebruik heilwol alleen op de geïrriteerde huid, gevoelige huid, maar niet op open wondjes. Ook niet gebruiken wanneer er sprake is van een lanoline allergie.

De heilwol van Popolini en Grünspecht is op deze manier met ‘plukjes’ te gebruiken. Vind je dit niet handig, dan zijn de wollen pads van Elanee wat voor jou: vierkantjes van heilwol die je zonodig op maat knipt en op de aangedane huid draagt. Wil je alleen de heilzame werking van lanoline maar geen wol gebruiken? Daarvoor hebben we pure lanoline in blik van Popolini of van Zerah.

 

Hoe lang gebruik je heilwol?

Je gebruikt de heilwol zolang als nodig is. Verwissel de gebruikte heilwol sowieso na 12-24 uur als de klachten nog niet over zijn. En als de wol vuil is geworden (zoals in de luier) dan doe je dat natuurlijk eerder. Heilwol is geschikt voor eenmalig gebruik. Je gooit het daarna dus weg.

 

Een must-have dus!

Heilwol komt dus eigenlijk altijd van pas in je kraamtijd en de tijd dat je kindje in de luiers zit! En zelfs daarna blijft en is het de moeite waard om in huis te hebben. Het voordeel van de wol is dat het héél lang houdbaar is. Wanneer je het droog en donker bewaart kan het eigenlijk niet bederven. Een super duurzaam en natuurlijk product!

De waardering van www.purestart.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 169 reviews.