Shape Shape arrow-leftarrow-rightchevron_right chevron_right chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closeGroup plussearch-glass Group 31 shopping_basket favorite third whatsapp kopie whatsapp

 

Wasbare luiers, die zijn toch niet meer van deze tijd? Waarom zou je daar nou voor kiezen!?

Tja, inderdaad waarom zou je kiezen voor wasbare luiers? En hoe maak je nou die keuze tussen een wegwerpluier of wasbare luier. Zeker bij een eerste kindje is het lastig inschatten wat voor jou prettig is en in wat in je gezin werkt. Er zijn diverse voor- en nadelen om voor het één of het ander te gaan, maar je zult toch vooral vanuit je eerste gevoel een keuze maken. En wat je gevoel erbij is, dat is natuurlijk ook afhankelijk van of je al eens in aanraking bent geweest met de wasbare luier. Of je het bijvoorbeeld al eens gezien hebt bij familie of vriendinnen. En wat ook invloed op je keuze kan hebben is of je je kindje naar een oppas of kinderdagverblijf gaat brengen en of zij welwillend zijn om met wasbare luiers te werken.
Hoe dan ook, om wat meer voorbereid te zijn zetten we een paar vooroordelen én voordelen van wasbare luiers op een rijtje!

Vooroordelen over wasbare luiers

 

Het is zoveel extra werk met al die was!

Het eerste wat men vaak zegt: het is zo’n gedoe dat wassen, het kost zoveel tijd. En we zijn al zo druk!

Het klopt dat een wegwerpluier wat minder tijd kost dan een wasbare luier. Maar afgezien van een keer een wasmachine extra laten draaien is het gebruik van de huidige wasbare luier zo gemakkelijk dat je er weinig extra handelingen voor hoeft te doen. Het is echt niet meer te vergelijken met die vierkante doeken van vroeger. Nu ik erover nadenk zie ik mijn moeder voor me gebogen over emmers met water om de luiers voor te spoelen voor ze in de wasmachine mochten. En na het drogen aan de waslijn moesten er stapels luiers in de vorm voor gevouwen worden. Wat een klus!

Want betreft de was: als je ongeveer 5-6 luiers en 1 overbroekje per dag gebruikt dan valt het nogal mee toch? Per week zal je ongeveer 2 extra wasjes draaien voor de luiers. En that’s it.

Een gebruikte luier bewaar je tot je gaat wassen in een luieremmer met eventueel een waszak erin. Of je bewaart ze in een wetbag, vooral ook handig als je onderweg bent. Met het wassen leeg je de emmer met luiers in de wasmachine. Of je doet de waszak of wet bag met luiers erin in zijn geheel in de wasmachine. (Let op dat je de zak open in de wasmachine doet, zo krijgen de luiers de ruimte om schoon te wassen.)

Het beste draai je een voorwas gevolgd door een hoofdwas. Nadien hang je de luiers te drogen aan of over een lijntje en een dag later zijn de luiers droog en klaar om hergebruikt te worden. Stapels vierkante luiers in vorm voorvouwen voordat ze de kast weer in gaan is dus ook niet aan de orde. En het voordeel: je hoeft in ieder geval niet steeds naar de winkel om luiers te halen of online luiers te kopen!

 

Al die poep in je wasmachine, dat is zo vies!

Als je een beetje visueel bent ingesteld zie je de drolletjes al in je wasmachine drijven natuurlijk. Maar laat ik je geruststellen. Als het goed is komt er natuurlijk nauwelijks poep in je wasmachine. Want in de absorberende basisluier leg je een inlegvel die de ontlasting grotendeel opvangt. Wanneer je baby gepoept heeft gooi je het inleg vel met de ontlasting in de afvalbak.

Je zult dus hooguit hier en daar wat luiers met vlekken van ontlasting in de wasmachine hebben. En geen zwemmende drollen:-)

 

Het is zo’n gedoe met spelden enzo!?

Neeee! De huidige wasbare luiers zijn echt niet meer te vergelijken met de wasbare luiers van vroeger! Het zijn niet van die witte stugge vierkante doeken met veiligheidsspelden waarover je dan een strikslip moest knopen. (En natuurlijk kan je kiezen voor vierkante doeken die je zelf vouwt en die je vastzet met spelden, maar dat is echt niet meer nodig. Bovendien kan je in plaats van spelden kiezen voor handige luierklemmetjes zoals de Snappi van Popolini.)

Want de moderne wasbare luiers zijn mooi voorgevormd met knoopjes of een sluiting van klittenband. In de absorberende luier doe je eventueel een wasbare booster of inlegger voor extra bescherming en absorberend vermogen. En daarover een inlegvel om ontlasting op te vangen. Over deze basisluiers draagt je baby dan nog een hip waterdicht overbroekje en klaar!

Je kan overigens ook voor een alles-in-één luier kiezen. Deze zijn vooral ook handig voor de oppas of kinderopvang.

 

Wasbare luiers zijn duur!

Dat klopt! Althans als je alleen naar de aanschafkosten kijkt tenminste. Maar gelukkig kan je heel lang met wasbare luiers doen en is de aanschaf eenmalig. Wasbare luiers zijn herbruikbare luiers. Je kan ze eindeloos wassen en weer gebruiken, ze kunnen jaren mee. En bij een eventueel volgende baby kan je ze opnieuw gebruiken. Of je geeft of verkoopt ze door als je ze zelf niet meer gebruikt.

We zetten even het globale verschil in kosten op een rij:

 

Aanschafkosten
  • Wegwerpluiers: Een baby gebruikt tijdens zijn eerste jaren gemiddeld 5-6 luiers per dag. Dat betekent dat je tot de zindelijkheid (meestal rond zijn of haar 3e jaar) zo’n 5500-6500 luiers verbruikt. Laten we het gemiddeld nemen: 6000 luiers. Je komt dan op een totaalbedrag van zo’n €1200 tot € 2100.
  • Wasbare luiers: Als we even uitgaan van het meest gebruikte systeem van 2-in-1 dan zal je basisuitzet qua wasbare luiers bestaan uit zo’n 24 absorberende basisluiers en 5 overbroekjes. De aanschaf hiervan met daarbij wat accessoires zoals extra inleggers, boosters, inlegvellen en waszakken zal dan een waarde hebben van zo’n € 550-600. Zoals gezegd is dit aanschafbedrag eenmalig.

Als je je set herbruikbare luiers voor één kindje gebruikt dan kost je dat dus €600. Maar als je er bijvoorbeeld 3 kinderen gebruik van maakt dan betaal je dus per kind maar €200 aan luiers.

 

Kosten van afval

Alleen de aanschafkosten vergelijken zou niet eerlijk zijn natuurlijk. Ook kost het afvoeren van wegwerpluiers geld. Deze afvalkosten verschillen per gemeente dus dat is lastig te zeggen hoeveel het voor jou bedraagt. Deze kosten heb je met herbruikbare luiers niet. Hooguit een keer een vuil inlegvelletje.

 

Waskosten

Naast aanschafkosten en afvalkosten heb je voor herbruikbare luiers natuurlijk waskosten. Deze heb je met pampers natuurlijk niet.

De wasmachine laten draaien is natuurlijk niet gratis. Sterker nog, het is een beste kostenpost zeker met de huidige energietarieven. Het kost je water, energie en wasmiddel. En laten we de aanschaf en onderhoud van je wasmachine ook niet vergeten.

Nibud rekende onlangs uit dat een hoofdwas op 60 graden per was €1,22 kost aan water, energie, onderhoud en aanschaf van de wasmachine. Als je een voorwas erbij draait zal dat iets hoger liggen. Kosten van wasmiddel zijn natuurlijk heel persoonlijk. Ieder heeft zijn eigen favoriet. Maar als voorbeeld gebruiken we het Luierwasmiddel van Zerah. Kosten hiervan per wasbeurt: €0,22. Als we alle kosten voor het wassen royaal nemen en naar boven afronden dan komt het per wasbeurt neer op €2,-. Als je elke 3e dag een luierwas draait dan bedragen je maandelijkse kosten zo’n ruim €20,-. Als jouw kindje met 2,5 jaar zindelijk is (een half jaar eerder dan bij wegwerpluiers) betaal je aan waskosten dus €608.

 

Verschil in totale kosten van wasbare en wegwerpluiers

Wanneer je dus de kosten van de aanschaf en de kosten voor het wassen bij elkaar optelt dan kom je op het volgende overzicht:

  • Totaalkosten van wegwerpluiers
    • Per kind/luierperiode: € 1200 – 2100 (exclusief afvalkosten)
  •  Totaalkosten van wasbare luiers
    • Bij één kind: € 1208 (aanschaf € 600 + waskosten € 608)
    • Bij twee kinderen: € 908 per kind (aanschaf € 600 + waskosten € 1216 en dat delen door 2)
    • Bij drie kinderen: € 808 per kind (aanschaf € 600 + waskosten € 1824 en dat delen door 3)

Voordelen van wasbare luiers

 

Milieu en afval

Niet onbelangrijk: het milieu en de luiers. Laten we uitgaan van het gemiddeld aantal luiers dat we hiervoor al noemden: 6000 wegwerpluiers. Je kan wel nagaan wat voor een enorme afvalberg er ontstaat wanneer je zoveel luiers bijeen legt. Het aantal luiers in Nederland bedraagt zo’n 5% van de hele afvalberg! (Future Diaper Project)

Hier hebben we dus een enorm voordeel van wasbare luiers ten opzichte van wegwerpluiers: weinig tot geen afval! Fijner voor het milieu. En afgezien van de afvalberg die overblijft na gebruik van luiers, kan je wel nagaan dat de productie van 6000 wegwerpluiers ook meer materiaal en uitstoot kost dan een setje wasbare luiers.

 

Eerder zindelijk

De huidige moderne wegwerpluiers absorberen de urine zo goed dat een kindje nauwelijks gevoel heeft dat hij of zij geplast heeft. In een wasbare luiers zal dat natte gevoel duidelijker te ervaren zijn. Jouw peuter krijgt dus sneller een signaal dat hij of zij geplast heeft.

Het is gebleken dat deze prikkel ervoor zorgt dat de zindelijkheid bij het gebruik van wasbare luiers meestal zo’n 6 maand eerder intreedt! Daar is dus winst te behalen.

 

Gebruikte materialen

Wasbare luiers bestaan vooral uit ademende natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe, hennep of een mix van deze. Dit geeft lucht aan de billetjes waardoor er minder kans op irritatie is.

Niet voor niets zijn er merken zoals bijvoorbeeld Imse & Vimse die ooit zijn gestart als persoonlijke zoektocht naar oplossingen tegen luieruitslag. Omdat ze geen oplossing voor de uitslag kon vinden is de oprichtster zelf aan de slag gegaan met stoffen luiers.

Veel van de reguliere wegwerpluiers bevatten plastic, polymeren en chemische stoffen die de huid van je kindje kunnen irriteren of zelfs een allergische reactie kunnen uitlokken.

 

Pasvorm

De huidige wegwerpluiers zijn vaak heel dun en slank wanneer ze niet gevuld zitten met urine. Dit in tegenstelling tot wasbare luiers. Je baby heeft hierbij wat meer stof tussen de beentjes waardoor hij wat meer wijdbeens als een kikkertje ligt. Zeker bij een jonge baby kan dit er misschien wat onnatuurlijk uitzien. Maar dit heeft echter geen nadelige gevolgen. Ook niet voor hun motorische ontwikkeling Sterker nog, het is juist goed voor de heupontwikkeling van je baby doordat de heupkop goed in de kom gedrukt wordt. Kindjes die wasbare luiers dragen  gaan net zo vroeg draaien en kruipen als andere kindjes.

 

Vrolijke printjes

En tot slot, niet onbelangrijk. Het oog wil ook wat. Alhoewel er ook gewoon witte overbroekjes te verkrijgen zijn worden wij wel vrolijk van de vrolijke kleuren en printjes. Hoe gezellig aan de waslijn.

 

Tot slot!

Zo zie je maar dat het eigenlijk wel meevalt eigenlijk met die wasbare luiers. En omwille van de kosten hoef je niet te kiezen voor de wegwerpvariant! En verder zijn er ook best wat voordelen. Wellicht het overwegen waard?

 

Je vindt zowel ecologische wegwerpluiers als wasbare luiers in ons assortiment.

De waardering van www.purestart.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 156 reviews.