Zijn minerale UV filters zinkoxide en titaniumdioxide schadelijk?

Zinkoxide en Titaniumdioxide zijn minerale UV filters. Minerale filters leggen een laagje op de huid en weerkaatsen het zonlicht, ze werken direct. Dit in tegenstelling tot chemische filters die in de huid trekken en die na ongeveer 30 minuten hun werk doen.

Zinkoxide en Titaniumdioxide zijn de meest gebruikte minerale filters van dit moment. En ze beschermen zowel tegen UVa als UVb straling. In hun originele vorm maken deze stoffen je huid wit als je je insmeert tegen de zon. Door deze stoffen in kleine (nano) deeltjes te knippen wordt de crème transparanter en heb je minder last van een witte waas op je huid.


Titaniumdioxide

Titaniumdioxide (of titaandioxide) is een poedervormige stof die vaak als witte kleurstof in producten zit. Zoals gezegd kan titaniumoxide ook als UV filter gebruikt worden. Zoals bijvoorbeeld in zonnebrand. Maar ook kleding, zwemkleding, sportkleding, meubels of gordijn. Het beschermt tegen UV stralen en voorkomt verkleuring door de zon. In persoonlijke verzorgingsmiddelen wordt Titaniumdioxide vaak aangeduid met CI 77891 en in voedsel met E171.

Er is (anno 2021) onduidelijkheid over de veiligheid van Titaniumdioxide in voedsel. Daar zal een nader besluit over genomen moeten worden in Europa.

Wat wel duidelijk is, is dat het inademen van Titaniumdioxide in verband wordt gebracht met kanker. Het gaat hier dan om poedervormige Titaniumdioxide die in verf en poedercoatings voorkomt. Hierom is het van belang dat bij het werken hiermee beschermingsmaatregelen worden genomen.

Titaniumdioxide in zonnebrand kan als nano of als niet nano variant voorkomen. Beide vormen titaniumdioxide zijn veilig te gebruiken en trekken zeer beperkt en niet diep in de huid. Vanwege het risico op inademen van titaniumdioxide mag deze niet in vernevelende sprays voorkomen.

Zinkoxide

Zinkoxide is een wit poeder welke bestaat uit Zink en zuurstof. Zinkoxide wordt gebruikt als kleurstof in cosmetica, als UV-filter of als huidbeschermer. Daarnaast wordt zinkoxide gebruikt als antibacteriële stof, vulmiddel, anti-roestmiddel of als schimmelbestrijder. De stof wordt onder meer gebruikt in zonnebrandproducten, talkpoeder, huidcrèmes, voedingssupplementen en nog veel meer.

Als kleurstof wordt Zinkoxide in persoonlijke verzorgingsproducten aangeduid als CI 77947.

Zinkoxide beschermt huid, draagt bij aan herstel en verkoelt en helpt tegen jeuk. Het komt dan ook veel voor in huidverzorgingsproducten zoals billenzalf, zalf tegen eczeem etc.

Zoals gezegd is Zinkoxide een vaak gebruikt UV-filter. Het kan goed licht absorberen waardoor het je huid beschermt tegen schadelijke UV-straling. De huid neemt de stof maar zeer beperkt op en vormt daarom een UV-werend laagje op je huid.

Ook zink kan in kleine delen ‘geknipt’ worden: nano zinkoxide. De toevoeging nano moet bij zinkoxide moet vermeld worden op de verpakking als de stof voor meer dan de helft uit deze nano deeltjes bestaat. Sprays mogen niet uit nano deeltjes bestaan in verband met de kans op inademen. Bij normaal gebruik zijn de reguliere verzorgingsproducten veilig.


Conclusie: als minerale UV filters lijken Zinkoxide en Titaniumdioxide veilig te zijn voor jouw en je baby.

Geef een antwoord