Het jaar 2021 ligt grotendeels achter ons en een nieuw jaar staat op het punt van beginnen. Een goed moment om eens na te gaan waar we allemaal staan. En, hét moment voor goede voornemens. Heb jij al een goed voornemen voor 2022? Wij wel!
Wellicht is het ook iets waar jij al een een poos mee bezig bent: milieubewust en duurzaam leven. Of misschien wil je wel, maar weet je niet goed hoe en waar te beginnen? Waar moet je rekening mee houden? Hoe ban je niet duurzame (verzorgings)producten uit je huishouden? We helpen je een eindje mee op weg met wat tips!
Ik moet toegeven, het klinkt een beetje als een open deur. Maar vaak is de belemmering om een stap te zetten het feit dat je het te groot maakt of teveel in één keer wil. Maar duurzamer leven begint gewoon met simpele stapjes! Begin dus gewoon ergens, bijvoorbeeld in je badkamer! En die overstap naar duurzame producten hoeft voor jou gevoel niet heel groots te zijn, effect hebben ze altijd!
Natuurlijk kan je ervoor kiezen om alles in je badkamerkastje in 1 keer te vervangen maar dat is sowieso een heel uitzoekwerk en bovendien kostbaar en niet duurzaam. Want zo gooi je wellicht nog veel bruikbare spullen weg. Veel praktischer is om je producten die toch al aan vervanging toe zijn omdat ze (bijna) op zijn simpelweg te vervangen door een duurzame variant. Koop bijvoorbeeld een tandenborstel van bioplastic of bamboe in plaats van één van plastic. Of gebruik een herbruikbare wattenstaaf, je hoeft nooit meer nieuwe te kopen. Ook wattenschijfjes kan je makkelijk vervangen door een wasbare variant. Of, als je dat nu eerst nog een stap te ver vindt: kies voor wegwerp wattenschijfjes van biologisch katoen. De schijfjes van Jean carol zitten bovendien verpakt in composteerbare verpakking.
Duurzaam is duurder hoor ik vaak. En wellicht is dat ook het eerste wat in jou opkomt. En soms lijkt dat ook wel zo als je naar bepaalde producten kijkt. Maar dat is niet persé het geval. Neem nou eens een blok haarzeep of lichaamszeep: 1 blok vervangt zeker 3 flessen vloeibare shampoo en zeep. Omgerekend veel goedkoper dan de bekende shampoomerken.
Voor veel vrouwen (en mannen) is een zwangerschap een heel bewust moment om te reflecteren over het leven dat je leidt en dat je na wilt streven. Je bent niet meer verantwoordelijk voor jezelf alleen maar ook voor het nieuwe leven dat je draagt! Een mooi moment om bewuste keuzes te gaan maken voor een duurzamere manier van leven. Voor je zwangerschap zijn er talloze duurzame, pure en natuurlijke verzorgingsproducten te verkrijgen. Of wat dacht je van een Natuurlijk Kraampakket voor je bevalling en kraamtijd?
Als vrouw zijnde menstrueer je (in principe) elke maand. Reguliere inlegkruisjes, tampons en maandverband zitten vol met chemicaliën en plastic. Chloor, plastic, ftalaten, bestrijdingsmiddelen, dioxines etc.: dat klinkt niet gezellig en dat is het ook niet. De huid in je vagina is zeer dun waardoor de vaginawand dit soort stofjes ook heel makkelijk absorbeert. Gebruik daarom (als je voor de wegwerp artikelen kiest) om biologische katoenen producten van bijvoorbeeld Natracare of Yoni te gebruiken. Katoen ademt veel meer en geeft veel minder kans op schimmelinfecties en irritatie. Bovendien, als je voor biologisch katoen kiest, weet je dat er bij de productie ervan geen pesticiden zijn gebruikt, ook fijn. Streef je naar minder afval? Overweeg dan om een menstruatiecup of wasbaar maandverband en wasbare tampons te gaan gebruiken. Verderop lees je meer over wasbaar.
Wist je dat in Nederland bijna 5% van het afval uit wegwerpluiers bestaat? Per kind in de luiers produceer je jaarlijks 260 kg aan afval in de vorm van luiers. Dus als je een kleintje in de luiers hebt is dit wellicht een product om je eens in te gaan verdiepen. Veel reguliere luiers bevatten lotions, plastic en andere vervuilende bestanddelen en worden niet duurzaam geproduceerd. Er zijn inmiddels steeds meer ecologische luiers op de markt die minder vervuilende bestanddelen bevatten en duurzamer worden geproduceerd.
Een alternatief voor ecologische wegwerpluiers zijn wasbare luiers! In aanschaf eerst een investering van enkele honderden euro’s. Maar die verdien je vanzelf weer terug. Ook voor de billendoekjes en snoetendoekjes zijn wasbare varianten te koop. En wat dacht je van wasbaar maandverband en/of tampons? Een vrouw produceert gemiddeld 90 kg aan maandverband en 60 kg aan tampons aan afval in haar leven. Ook daar is dus winst te behalen!
Je kent vast die foto wel van een zeepaardje dat in de oceaan zwemt en een wattenstaafje in zijn staart vasthoudt. Dit ter illustratie van de plastic soup: de zeeën die vol zitten met plastic spullen die wij verbruiken. Boosdoeners zijn onder andere: tandenborstels, wattenstaafjes, flesjes, scheermesjes etc. Gelukkig bestaat er sinds dit jaar een verbod op wegwerpplastic items zoals wattenstaafjes, bordjes, bekers etc. Maar buiten dat kan je er zelf ook wel wat aan doen. En start simpel door tijdens je boodschappen doen je fruit en groente in papieren zakken of je eigen groente- en fruitzakje mee te nemen.
Microplastics zijn microscopisch kleine plastics die in reguliere verzorgingsproducten en gebruiksmiddelen voorkomen. Ook ontstaan microplastics door afbraak van grotere plastic voorwerpen. Microplastics komen uiteindelijk allemaal in de kringloop terecht. Denk hierbij aan de gewone verzorgingsproducten die je in je badkamerkastje hebt staan. Maar ook aan het drinkflesje voor je baby. Overweeg eens een fles van glas of rvs. Superveilig voor je kind en schoon voor het milieu. Je leest er in onze blog over microplastics meer over.
Verminder het aantal producten in je huishouden. Zoek producten die echte allrounders zijn. Zoals shea olie, argan-olie, of amandelolie. Deze producten zijn multifunctioneel voor de verzorging van je huid en haar. Naast de spullen in je badkamer kan je natuurlijk ook op andere fronten minder kopen. Denk eens aan je klerenkast…. vaak is daar veel winst te halen door simpelweg minder vaak nieuw te kopen. En ook door minder te kopen!
Al met al is de lijst wat je kunt doen om milieubewuster en duurzamer te leven eindeloos… Maar, word niet moedeloos!
Verbeeld je niet dat wat jij doet altijd te weinig is en maar een druppel op een gloeiende plaat. Elk druppeltje telt! En ja, het zal altijd beter of meer kunnen. Focus niet alleen maar op wat je nog niet veranderd hebt. Het hoeft niet allemaal in één keer.
Zo vind ik het voor mezelf vervelend dat ik nog steeds geen fijn alternatief voor een wasmachine wasmiddel gevonden heb. Of dat ik soms mijn handdoeken ‘stiekem’ in de droger doe. Of dat mijn ‘kledingkast’ nog lang niet duurzaam is (afgezien van het feit dat ik sommige kledingstukken al wel jaren heb… dat telt ook!). Ik doe wél een klein rondedansje als ik opeens ontdek dat een oude spijkerbroek die ik al jaren heb, gemaakt blijkt te zijn van gerecyclede PET-flessen! En word ik blij van een duurzame spijkerbroek die ik gekocht heb en heerlijk blijkt te zitten!
Wees blij met alles wat je al doet! Keep up the good spirit!