Wat zijn microplastics en nanoplastics?

Microplastics zijn kleine stukjes plastics die met het blote oog niet of nauwelijks te zien zijn. Ze worden ook wel microbeads genoemd. Qua omvang zijn ze microscopisch klein tot enkele millimeters groot. We spreken van microplastics als ze maximaal een halve centimeter groot zijn. Wanneer plastics zelfs onder microscopen nauwelijks zichtbaar zijn, worden ze nanoplastics genoemd.

Microplastics kunnen overal voorkomen. De bekendste problemen zijn waarschijnlijk die van microplastics in zeeën en oceanen. Samen met grotere stukken plastic vormen ze de ‘Plastic Soep’. De dieren die in de ‘Plastic Soep’ leven, krijgen op hierdoor veel plastic binnen. Vissen, mosselen, vogels. Noem maar op.

Afkomst van microplastics

Plastic heeft een nare eigenschap, het vergaat niet. Het valt uiteen in kleinere stukken. Zo ontstaat er microplastic. Maar ook bijvoorbeeld door slijtage van autobanden ontstaat microplastic. Verder is een grote bron van microplastic het machinaal wassen en drogen van kleding die polyester, acryl of elastaan bevat. Tijdens zo’n wasbeurt komen er miljoenen microvezels/-plastics los die worden afgevoerd met het spoelwater van de wasmachine naar het riool.

Naast deze factoren komen microplastics ook in het milieu doordat microplastics doelbewust worden geproduceerd en toegevoegd aan bepaalde producten. Dit met als doel het product een bepaalde eigenschap te geven. Deze microplastics worden synthetische polymeren genoemd. Ze worden bijvoorbeeld aan wasmiddel toegevoegd om verkleuring van de was tegen te gaan. Ze zitten in verf. Of ze worden als schuurmiddel gebruikt in schoonmaakmiddelen, tandpasta’s of scrubcrèmes. Maar ook in make up en andere verzorgingsproducten zoals shampoos, douchegel en zonnebrand etc. vind je microplastics.

Gevolgen microplastics

Doordat microplastics in allerlei producten zitten zijn ze ook inmiddels in de hele kringloop terug te vinden. Van dieren is inmiddels bekend dat microplastics weliswaar bij hoge concentraties, gezondheidsschade kunnen veroorzaken. Inmiddels worden microplastics ook zelfs in de placenta van de mens gevonden. De vertaalslag van dier naar mens is niet 1 op 1 te maken. Daarvoor is meer onderzoek nodig naar de gezondheidseffecten op de mens en ongeboren kind.

Lezen wat je er aan kan doen?