Shape Shape arrow-leftarrow-rightchevron_right chevron_right chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closeGroup plussearch-glass Group 31 shopping_basket favorite third whatsapp kopie whatsapp

Wat zijn hydrofiele doeken

Hydrofiele doeken zijn zachte dunne doeken, echte must-haves voor de babytijd. Hydrofiel betekent water minnend: de doeken nemen snel water snel op en drogen ook weer snel. Ze zijn dun, zacht, gemaakt van katoen of bamboe en prettig om je baby mee te verzorgen. je kunt ze herkennen aan subtiel reliëf van kleine vierkantjes.
De doeken hebben meestal een afmeting van 70x70cm of 80×80 cm. Ze zijn echter ook te verkrijgen in een groter formaat: 100 x 100 cm of 120 x 120 cm. Hydrofiele doeken worden ook vaak hydrofiele luiers genoemd alhoewel deze tegenwoordig eigenlijk niet meer als luier gebruikt worden. Een andere benaming voor hydrofiele doeken die je tegen kan komen is muslin, mousseline of swaddle.

 

Waar gebruik je hydrofiele doeken voor?

Een van de redenen om hydrofiele doeken aan te schaffen is om ze te gebruiken als handdoek voor je baby. Met de dunne, zachte en absorberende doeken kom je makkelijk in de huidplooitjes van je baby om ze droog te maken. Veel fijner dan een dikke handdoek.

Verder zijn hydrofiele doeken handig als spuugdoek, slab, kruikenzak, bescherming van je aankleedkussenhoes, matras of kinderwagen. Als extra lakentje of om jezelf een beetje privacy te geven bij het borstvoeding geven. De grotere hydrofiele doeken kunnen ook als inbakerdoek gebruikt worden, of als afscherming tegen zon en ongedierte over de kinderwagen (let op doe dat niet als het warm is, de temperatuur in een kinderwagen loopt snel op als je hem afsluit met een doek!)

Soms vind je baby in bad gaan niet fijn, het mist dan een gevoel van veiligheid en bescherming. Ook dan komt de hydrofiele doek van pas. Je kan je baby ingewikkeld in een doek in bad laten zakken. Op die manier kan je baby wennen aan het badje. Na een tijdje kan je de doek dan af laten glijden in het water.

Tijdens je bevalling thuis gebruikt je verloskundige of kraamverzorgster de doeken om je baby na de geboorte mee af te drogen en te bedekken. En in de jaren dat ik als verloskundige werkte creëerde ik met deze doeken mijn “steriele veld” om alle instrumenten voor de geboorte van de baby schoon op te leggen. Nadien gebruikte ik de doeken dan als droogdoek voor het instrumentarium. Je ziet het: de doeken zijn echte alleskunners.

 

Wat is het verschil tussen katoen of bamboe?

Zowel katoen als bamboe hebben beiden sterke en minder sterke eigenschappen. Katoenvezel is sterk en daarom gaat katoen langer mee dan bamboe. Bamboe is daarom ook wat kwetsbaarder voor heet wassen en strijken. Maar bamboe is zachter en absorbeert veel meer vocht. Als je dan verder vergelijkt dan is bamboe een snelle groeier (tot 1 meter per dag). Bamboe wordt de stengel boven de wortel geoogst waarna de plant door kan blijven groeien door nieuwe scheuten te laten groeien op het oude wortelstelsel. Bij katoen worden de katoendraden ‘bolletjes’ geoogst die pas aan de plant komen na de vruchtvorming en nadat de zaaddozen opengaan. Daar gaat veel tijd overheen. Bamboe groeit ook makkelijk zonder gebruik van mest of pesticiden. Katoen groeit maar moeizaam zonder al deze stoffen, ook heeft katoen veel water nodig voor de groei dit in tegenstelling tot bamboe.

Als er textiel gemaakt wordt van bamboe wordt dat voor de duurzaamheid meestal gecombineerd met katoen. Op deze manier gaat het product veel langer mee.

Welke je aanschaft is dus een persoonlijke keuze. In ons assortiment vind je biologische katoenen hydrofiele doeken van Grünspecht, Summerville Organic en Popolini. Dit is katoen waarbij geen gebruik is gemaakt van schadelijke pesticiden en kunstmest. En sinds kort hebben we ook de bamboe hydrofiele doeken van Muslinz in ons assortiment!

 

Hoeveel hydrofiele doeken heb je nodig?

Je kan nooit teveel hydrofiele doeken hebben wordt wel eens gezegd. Dat is natuurlijk onzin, maar het geeft wel aan dat het altijd handig is om een flinke stapel te hebben. Rondom je bevalling thuis gaan er zo 10 stuks gebruikt worden. Dus een minimum van 10-15 is dan sowieso aan te raden.

 

Hoe moet je de hydrofiele luiers wassen en drogen?

Was hydrofiele doeken altijd voor het eerste gebruik. Zo uit de verpakking kunnen ze nog wat stug aanvoelen. Door ze te wassen worden ze wat zachter en bovendien is dat ook wel hygiënisch. Alle stof van transport en opslag was je zo weg. Veel katoenen hydrofiele doeken kunnen op 60 en sommige zelfs op 95 graden gewassen worden (zoals de set witte hydrofiele doeken van Grünspecht), maar check het waslabel altijd even. Er zijn merken zoals MuslinZ die een lagere temperatuur aangeven.  En als de doeken niet te vuil zijn is dat ook aan te bevelen, zo blijven ze langer mooi.

Gebruik liever geen wasverzachter want dan absorberen ze minder. Ook van strijken zullen ze minder gaan absorberen. En door te drogen in een droger heb je kans dat ze extra krimpen. Het beste kan je ze even netjes uithangen aan een waslijn en opvouwen als ze droog zijn.

Moet je hydrofiele doeken nu wel of niet strijken?

Vaak wordt gezegd dat je hydrofiele doeken even moet strijken om de bacteriën te doden. Maar als je ze wast op minimaal 60 graden dan zijn ze wel dood. Strijken hoeft dus niet persé en zoals al gezegd absorberen ze door het strijken minder vocht. Als je van stapeltjes strak gevouwen luiers houdt en dus toch graag wilt strijken doe dat dan op de laagste stand.

 

Hoe lang kan je hydrofiele doeken gebruiken?

Tot wanneer je hydrofiele doeken gebruikt is natuurlijk heel persoonlijk. Maar voor het drogen van je kindje kan je ze een hele poos gebruiken.  Mijn dochters zijn de babytijd al lang voorbij maar soms pak ik toch snel nog even een hydrofiele doek voor het haar bijvoorbeeld. En als je ze niet meer gebruikt voor de lichaamsverzorging van je kids, ook dan zijn hydrofiele doeken nooit weg in je huishouden. Je gebruikt ze bijvoorbeeld als stofdoek, droogdoek of zeem! (Maar doorgeven aan iemand die een baby verwacht kan natuurlijk ook!)

De waardering van www.purestart.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 139 reviews.