Toen ik in 2019 besloot mijn werk als verloskundige te beëindigen kwam de cordring net een beetje in opkomst. In het begin nog wat voorzichtig, maar op een gegeven moment deed de mond-op-mond reclame zijn werk! Hele groepen zwangeren van de zwangerschapsgym of centering pregnancy bijeenkomsten sloegen de Cordring gezamenlijk in. Want dat scheelde bezorgkosten:-) Wij als verloskundigen ontkwamen er dus niet aan om er mee aan de slag te gaan! En ik was direct enthousiast over deze methode.
Maar wat is een Cordring, navelstrengring of navelring nou eigenlijk? En waarom zou je hem aanschaffen in plaats van een navelklem?
Een cordring is een hulpmiddel om je baby na de geboorte mee ‘af te navelen’ zoals dat heet in vakjargon. De Cord ring wordt ook wel navelring of navelstrengring genoemd. Het is een zacht ringetje dat om de navelstreng aangebracht wordt om de navelstreng mee af te klemmen, nadat de navelstreng doorgeknipt is. De engelse term voor navelstreng is Umbilican Cord. Daar is de naam Cord Ring van afgeleid: nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft de cordring als een klein ringetje om het navelstompje van je baby zitten. De lange flap die eraan zit dient alleen als middel om de cordring te kunnen hanteren en om de navelstreng heen te manoeuvreren. Je verloskundige of de gynaecoloog knipt deze flap hierna af waardoor het ringetje om het navelstompje achterblijft.
Op zich is er niet persé wat mis met de navelklem. Want deze is al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw in gebruik. De navelklem kwam in opmars uit hygiënisch oogpunt. Voor die tijd werd er meestal een navelveter gebruikt voor het afbinden van de navelstreng.
Tot op heden is de klem de meest gangbare manier om de navelstreng mee af te klemmen. Het voordeel van de navelklem is dat hij makkelijk aan te brengen is. En hij is goedkoop. En verder zijn er niet echt voordelen te verzinnen. Nadeel is dat deze klem in verhouding tot je baby best wel groot is, bijna 6 cm. Bovendien is hij van hard plastic gemaakt, dat kan in de weg zitten bij het verschonen en verzorgen van je baby. Veel ouders ervaren het de eerste dagen als een vervelend ding.
Zoals gezegd blijft er een klein subtiel ringetje achter. Je baby voelt er niets van, het ringetje is lichtgewicht. Het lijkt een elastiekje om de navelstreng. Dit vergemakkelijkt het verschonen van je baby doordat er niet zo’n harde klem in de weg zit. Doordat er geen harde klem in de weg zit sluit de luier mooier aan. Bovendien kan er niets achter blijven haken, wat bij een klem nog wel eens gebeurt.
Daarbij is een cordring hygiënischer omdat je het naveltje van je baby makkelijk kunt verzorgen waardoor je het beter schoon en droog kan krijgen. Hygiëne van de navelstompje en het navelstreng is heel belangrijk voor jouw jonge spruit. Na de geboorte is dit namelijk voor bacteriën en virussen een makkelijke manier om het lichaam van je baby binnen te komen.
De standaard Cordring is gemaakt van natuurlijk materiaal: latex. Daardoor is de cordring beter voor het milieu dan een navelklem.
Er zijn een paar nadelen op te noemen. Het aanbrengen van de cordring is iets lastiger als je er geen ervaring mee hebt. Maar! We sturen een instructie mee voor jouw verloskundige of gynaecoloog. En uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het 1 of 2 bevallingen duurt voordat je het onder de knie hebt en je daarna niet meer op de instructie hoeft te kijken. Een ander nadeel kan zijn dat de navelstreng zo dik is dat de Cordring er niet over heen te krijgen is. Of dat de cordring daardoor knapt tijdens het aanbrengen. Het kan dan zijn dat je verloskundige alsnog een normale navelklem gebruikt.
Het aanbrengen van de cordring is niet moeilijk. Zoals gezegd is het even één of twee maal doen en dan gaat het daarna vanzelf.
Het belangrijkste waar je verloskundige even aan moet denken is dat het oogje/het ringetje van de cordring alvast over de chirurgische klem geschoven wordt voordat de klem op de navelstreng geklemd wordt. (Dit in tegenstelling tot het aanbrengen van de navelklem: dan wordt eerst de klem geplaatst waarna de navelstreng doorgeknipt wordt.) Wanneer de navelstreng doorgeknipt wordt dan kan het oogje van de cordring zo vanaf de chirurgische klem op het navelstompje geschoven worden. That’s all! In dit filmpje zie je hoe het in zijn werk gaat.
Al onze Natuurlijke en duurzame Kraampakketten bevatten een cordring.
De cord-ring is ook los verkrijgbaar. Naast de reguliere Cordring van latex is er ook één van latexvrij. Deze laatste is gemaakt van synthetisch rubber en daardoor iets stugger dan de latex cordring.
Tip!
Neem de cordring mee als je naar het ziekenhuis gaat voor je bevalling. Standaard wordt er in het ziekenhuis namelijk een plastic navelklem gebruikt!