Door hormoonveranderingen tijdens je zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van problemen in je mond. Tijdens je zwangerschap stijgt de hormoonspiegel in het lichaam. Hierdoor kunnen ontstekingen in je mond ontstaan zoals bijvoorbeeld een tandvleesontsteking.
Is er sprake van een tandvleesontsteking dan wordt het tandvlees roder en opgezwollen. En het kan makkelijker gaan bloeden tijdens het tandenpoetsen. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd. Wanneer deze ‘gingivitus’ zich uitbreid richting het kaakbot, dan is er sprake van een paradontitis.
Heb je tijdens je zwangerschap wel eens last van bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen, dan wil dat niet direct zeggen dat je een ontsteking hebt. Want gedurende je zwangerschap heb je sowieso meer kans op bloedingen, zoals vaginale bloedingen, bloedneuzen en dus ook bloedingen tijdens het poetsen. Maak als je twijfelt een afspraak bij je tandarts of mondhygiënist!
Uit onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen met paradontitis een grotere kans hebben op een te vroeg geboren kind dan vrouwen zonder parodontitis. Zo heeft een zwangere vrouw met parodontitis meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw zonder parodontitis! Belangrijk daarbij is: hoe eerder behandelen hoe beter het is. Een behandeling tijdens de zwangerschap is beter dan dat uitstellen tot na de bevalling! (Ook als je kinderwens hebt met tandvleesproblemen is het van belang om je te laten behandelen.)
En natuurlijk is voorkomen nog veel beter dan behandelen!
Deze uitspraak hoor je een ‘oudere generatie’ nog wel eens bezigen. Is het waar of niet? Waar komt deze uitspraak vandaan?
In principe is het niet zo dat een zwangerschap je een tand kost, zwanger zijn gaat niet ten koste van de gezondheid van je tanden. Er is echter wel een relatie tussen zwanger zijn en de kans op gebitsproblemen (zoals hierboven beschreven). Wanneer je een tandvleesontsteking niet behandelt en deze ontsteking gaat steeds dieper dan kunnen tanden uiteindelijk los komen te zitten. Gelukkig is er tegenwoordig veel aandacht voor tandenpoetsen, gebitsverzorging en mondhygiëne dus dat komt weinig meer voor.