Wat zijn parabenen en wat zijn de risico’s?


Wat zijn parabenen en wat zijn de risico’s?

Parabenen

Een parabeen is een stoffen die als conserveermiddel kan worden toegevoegd aan bijvoorbeeld (verzorgings)producten, geneesmiddelen en eventueel aan voeding. In het laatste geval gaat het om methylparabeen of ethylparabeen. In voedsel wordt dit dan met E-nummers E213 t/m E219 aangeduid. Voor het toevoegen van parabenen aan de verschillende producten bestaan wettelijk vastgestelde maximum waarden.

Het voordeel van het toevoegen van parabenen aan een product is dat het product langer houdbaar is. Parabenen gaan de groei van schimmels en bacteriën tegen.

Bij normaal gebruik zijn bijna alle parabenen in principe veilig te gebruiken. Echter sommige mensen zijn allergisch voor parabenen en krijgen er bijvoorbeeld jeuk en huiduitslag van.

Discussie over parabenen

De discussie over de veiligheid van parabenen gaat echter meestal niet zozeer over jeuk en huiduitslag. De reden dat parabenen in een ‘kwaad daglicht’ staan is het feit dat ze mogelijk hormoonverstorend kunnen zijn en misschien invloed hebben op het ontstaan van borstkanker. Echter bewezen is dit niet.

Parabenen voor baby’s & kinderen

Er zijn daarnaast twee parabenen die in de EU en Nederland niet gebruikt mogen worden in verzorgingsproducten voor babybilletjes als je ze er niet vanaf spoelt. Denk bijvoorbeeld aan billenlotions en -crèmes. Deze twee parabenen heten propylparabeen en butylparabeen. In andere persoonlijke verzorgingsproducten is het gebruik van deze twee wel toegestaan (met een vastgesteld maximum gehalte). Denemarken heeft een ‘radicalere’ keuze gemaakt en het gebruik van propylparabeen en butylparabeen in alle persoonlijke verzorgingsproducten die bedoeld zijn voor kinderen jonger dan 3 jaar veiligheidshalve verboden.

Veilig gebruik van parabenen

Zoals gezegd zijn de toegestane parabenen bij normaal gebruik niet schadelijk. Maar het is wat onbekend wat het risico is van het tegelijk blootstellen aan diverse producten die parabenen bevatten. Op die manier tellen de diverse waardes namelijk bij elkaar op. Het is onduidelijk hoe deze waardes bij elkaar op te tellen voor een duidelijke inschatting van het risico.

Gelukkig zijn er steeds meer producten die geen parabenen bevatten.