Shape Shape arrow-leftarrow-rightchevron_right chevron_right chevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding minusnotification-closeGroup plussearch-glass Group 31 shopping_basket favorite third whatsapp kopie whatsapp

Sinds 3 juli 2021 bestaat er in de EU een verbod op plastic wegwerpplastic zoals bekers, borden, rietjes, wattenstaafjes en meer. Het gevolg van deze wetgeving is ook dat bepaalde kunststofproducten voor eenmalig gebruik verplicht zijn om hun producten te markeren met een logo dat aangeeft dat het product plastic bevat.

 

Producten waar dit voor geldt zijn o.a. sigaretten, plastic bekers, maandverbanden, inlegkruisjes, tampons en tampon-inbrenghulzen. Maar ook vochtige doekjes zoals huishoudelijke doekjes en baby-/billendoekjes. En de reden dat o.a. maandverband en babydoekjes deze markering moeten bevatten is het feit dat deze in de top 10 van meest gevonden plastic producten op stranden zijn.

 

Waar deze Europese richtlijn geen onderscheid in maakt is bioplastic of plastic op basis van aardolie. En zo kan het dus gebeuren dat er op bepaalde verpakkingen zowel het logo PLASTICFREE als “Plastic in Products” komt te staan.

Het certificeringsprogramma PLASTICFREE heeft tot doel om eindproducten en innovatieve verpakkingsmaterialen te certificeren die 0% plastic bevatten. De norm is gericht op het gebruik van conventioneel plastic, met name in verpakkingen en producten voor eenmalig gebruik.

 

Maar wat is nou eigenlijk conventioneel plastic?

Plastic is een overkoepelende term voor een groep kunststoffen die gemaakt wordt uit aardolie. Plastic bestaat uit polymeren, lange moleculen die bestaan uit steeds dezelfde bouwstenen. In de natuur komen polymeren overal voor. In bijvoorbeeld hout en katoen. Dit noem je ook wel natuurlijke polymeren. Plastics zijn zogenoemde kunstmatige polymeren. De grondstof van de meeste plastics is aardolie.

 

Verschillende soorten plastic

Plastics zijn onder te verdelen in 3 soorten:

  1. Thermoplasten: worden zacht wanneer je ze verhit; deze zijn makkelijk te recyclen.
  2. Thermoharders: behouden bij verhitting dezelfde vorm; deze zijn niet te recyclen omdat bij verhitting het plastic verbrand.
  3. Elastomeren: plastics die elastisch zijn (zoals bijvoorbeeld handschoenen)

 

Wat is bioplastic

Er is geen eenduidige omschrijving voor bioplastic. Het is eigenlijk een verzamelterm. Als een materiaal een bioplastic is, dan kan het het volgende betekenen:

    • Het materiaal is plantaardig. Dat wil zeggen gedeeltelijk of volledig gemaakt van organisch materiaal, bijvoorbeeld suikerriet of maïszetmeel. Of:
    • Het materiaal is biologisch afbreekbaar. Of:
    • Plastic dat zowel plantaardig als biologisch afbreekbaar is.

Het lastige en verwarrende bij deze termen is dat plantaardig plastic niet per definitie biologisch afbreekbaar hoeft te zijn. En andersom kunnen biologisch afbreekbare plastics soms van aardolie gemaakt zijn.

 

Milieu

In het verleden werd conventioneel plastic een favoriet product onder andere vanwege de lange houdbaarheid van het plastic. Plastic geeft meer mee dan glas waardoor het breed inzetbaar is op allerlei gebieden. Maar inzichten veranderen en inmiddels is juist die lange houdbaarheid en het feit dat plastic niet afbreekt een groot milieuprobleem aan het worden. En dat verklaart de opkomst van bioplastic.

Maar de term bioplastic betekent niet per definitie dat de stof niet schadelijk kan zijn voor het milieu. Er zijn namelijk twee soorten bioplastics: biologisch afbreekbaar en niet biologisch afbreekbaar. De niet-afbreekbare bioplastics zijn chemisch identiek aan ‘gewone’ plastics, en zijn dus net zo schadelijk als ze in het milieu terechtkomen.

Dit kan zorgen voor verwarring waardoor plastic soms in GFT afval terecht komt terwijl het daar niet hoort. Dit zorgt voor vervuiling van compost. Op die manier zijn we verder van huis.

Er valt nog een hoop te leren en te onderzoeken!

De waardering van www.purestart.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 137 reviews.